Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroge prometne kontrole

Slavi se Martinje: Ako pijete ključeve automobila ostavite na sigurnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojnim obredima, mošt se i službeno pretvorio u vino. Veliki je to događaj za vinogradare, vinare i sve ljubitelje vinske kapljice. Mlado vino odmah se i konzumira, policija i HAK upozoravaju vozače da budu savjesni. Za one koji će ipak pod utjecajem alkohola sjesti za upravljač policija je pripremila pojačan nadzor i visoke kazne.

Uoči vikenda i proslave Martinja - narodnog običaja krštenja mošta - policija će predstojeći vikend, počevši od petka 9. studenoga, pojačano nadzirati promet i alkoholiziranost vozača kako bi se preventivno i represivno djelovalo na vozače koji voze pod utjecajem alkohola i time ugrožavaju sebe u ostale sudionike u prometu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

Pročitajte i ovo Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Nadzor vozača provodit će se u cijelom Hrvatskoj na lokacijama koje su statistički, ali i iskustveno najugroženije što se tiče prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola uspostavom većeg broja kontrolnih točaka koje će se češće izmjenjivati, pojasnio je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija. Najavio je da će se pojačana kontrola prometa provoditi tijekom studenoga i prosinca ove godine u svrhu provedbe aktivnosti zacrtanih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa radi smanjenja broja poginulih na cestama za 50 posto do 2020. godine.

>> Stiže Martinje - pazite u prometu!

Podsjetio je da su u prvih deset mjeseci ove godine vozači pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 4.170 prometnih nesreća u kojima su smrtno stradale 93 osobe, 616 ih je zadobilo teške, a 2.017 lakše tjelesne ozljede.

Predstavljena je i Kampanja "Razmisli- kad piješ ne vozi" koja će se u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Zagrebačke pivovare provoditi u jedanaest hrvatskih gradova kako bi se upozorilo na neprihvatljivost konzumacije alkohola i upravljanja vozilom.

Iz MUP-a podsjećaju da prema Kaznenom zakonu, ako vozač ima više od 1,5 promila alkohola u organizmu ne smatra se da je do nesreće došlo iz nehaja te može dobiti kaznu zatvora od tri do deset godina ako je u nesreći bilo poginulih osoba, odnosno od šest mjeseci do pet godina ako je bilo teško ozlijeđenih.

Iznos novčane kazne za vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola povećava se s povećanjem koncentracije alkohola i kreće se od 700 kuna za koncentracije do 0,5 promila za profesionalne i mlade vozače, pa sve do 15 tisuća kuna za koncentracije više od 1,5 promila.

Vozač s nedopuštenom koncentracijom alkohola isključuje se iz prometa te mu se, kao mjera opreza, oduzima vozačka dozvola na najviše osam dana. Iz MUP-a savjetuju da vozači koji su konzumirali alkohol ostave automobil parkiran na propisan način tako da nikoga ne dovedu u životnu opasnost, koriste javni prijevoz, taxi prijevoz, odnosno ako su u društvu, unaprijed se dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamole nekoga trijeznog da ih odveze i ne sjedaju za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene