Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Martinje: Policija upozorava ljubitelje vina da ne sjedaju za volan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodni običaj krštenja mošta na blagdan svetog Martina, 11. studenog, uvijek je poseban izazov za policiju zbog vozača koji pretjerano uživaju u mladom vinu, pa će stoga i za ovogodišnje Martinje na cestama biti više snaga reda.

U Ravnateljstvu policije najavljuju da će na svim lokacijama gdje je zabilježen veći broj nesreća i alkoholiziranih vozača postaviti veliki broj kontrolnih punktova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna 'Ne zaboravite' POLICIJA UPOZORAVA na što u srijedu trebate posebno pripaziti

Mjesta kontrole unaprijed će se odrediti za svaku policijsku
auto-ophodnju, koje će tijekom akcije često mijenjati mjesta nadzora vozače.

Iz MUP-a pozivaju sve ljubitelje mladog vina da se suzdrže od vožnje pod utjecajem alkohola jer će time spriječiti neželjene posljedice, kako u prometu tako i po svoje vozačke dozvole. Podsjećaju i na kazne koje zbog vožnje pod utjecajem alkohola mogu iznositi od 500 do 3.000 kuna, uz kaznene bodove i oduzimanje vozačke do pola godine.

Prema policijskim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj se dogodilo 46.057 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 475 osoba. Alkoholizirani vozači skrivili su više od 15 posto nesreća i gotovo 25 posto onih sa smrtnim posljedicama.

Martinje se tradicionalno slavi u većem dijelu kontinentalne
Hrvatske, u spomen na biskupa i sveca iz 4. stoljeća, koji je umro mučeničkom smrću. Vrhunac proslave je ceremonijal "krštenja" mošta koji uz litanije i "vinski očenaš" obavlja "biškup Martin".

Iako se povezuje uz vinski blagdan, sveti Martin je prema legendi zapravo bio asket. Svetkovina koja nosi njegovo ime potječe iz pretkršćanskih vremena i označava razdoblje kada se dovršavaju poslovi izvan kuće i počinju pripreme za zimu. U vinorodnim krajevima tada se praznuje završetak svih vinogradarskih aktivnosti, a stjecaj je okolnosti što upravo o Martinju mošt završava s alkoholnim vrenjem i postaje mlado vino.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene