Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Strateška kompanija"

Martina Dalić o INA-i: "Arbitraže se moraju dovršiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić sastali su se s europskom povjerenicom za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Elżbietom Bieńkowskom.

Dalić i Bienkowska razgovarale su o pitanjima poduzetništa i otvaranju novih radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Slika nije dostupna Nakon izjave novog šefa INA-e Martina Dalić: "Ako odluka o prekidu proizvodnje u Rafineriji Sisak postoji, treba je dodatno analizirati"

Nakon sastanka, Dalić je na upit Nove TV otkrila koji su daljnji potezi Vlade vezani uz INA-u.

"Ova se Vlada nedvosmisleno odredila da je INA strateška kompanija i da želimo vidjeti kako se ona razvija u područuju istraživanja, proizvodnje i prerade. Vertikalno integrirana naftna kompanija, kako se kaže u žargonu industrije", rekla je Dalić.

Istaknula je kako se Vlada "detaljno informira o stanju u kompaniji kako bi mogla jasno i vrlo precizno definirati sve stavove o eventualno prijepornim pitanjima s drugim dioničarom i kako bi mogla u vezi tih stavova prirediti jedan širi konsenzus".

"U interesu Vlade da se arbitraže okončaju"

Kazala je kako je u interesu Vlade da se arbitraže okončaju.

"U Ženevi i Washingtonu se odvijaju arbitraže. Stav Vlade je da se arbitraže moraju dovršiti. Sukladno tome će Vlada artikulirati svoj stav, vodeći računa da od INA-e kao kompanije očekujemo puno, i rast hrvatskog gospodarstva. Bez rasta svojih velikih kompanija ne možemo ostvariti svoj puni potencijal rasta", zaključila je.

Dalić je rekla da je povjerenici predstavila mjere koje je Vlada poduzela u području porezne reforme i mjere koje se planiraju u području rasterećenja gospodarstva.

Bienkowska je rekla u izjavi za novinare da je čest gost u Hrvatskoj, ali da joj je današnji posjet jako važan i to ne samo zbog konferencije o tome kako naučiti mlade ljude poduzetništvu nego i zbog toga što je to bio njezin prvi susret s novom hrvatskom Vladom i premijerom.

Zadovoljna poreznom reformom

"Razgovarali smo o važnim pitanjima poduzetništa i otvaranja novih radnih mjesta. To je nešto o čemu bi svi u Europi trebali razmišljati jer su rast i zapošljavanje u središtu našeg interesa", istaknula je.

Također je izrazila zadovoljstvo predstavljenom poreznom reformom.

"Pozdravljam obećavajuće planove hrvatske Vlade za novi porezni sustav, za pojednostavljivanje poreznog sustava. To je nešto čemu svi u Europi težimo", rekla je Bienkowska. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene