Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora stranke, da su razgovarali o planovima za predstojeće lokalne izbore i da je Marko Sladoljev potvrđen kao kandidat za gradonačelnika Zagreba, a Ivana Ninčević Lesardić će biti voditeljica kampanje.


"Marko Sladoljev je u ovom trenutku jedina prava opozicija Milanu Bandiću u odnosu na sve druge kandidate", izjavo je Petrov novinarima.

Vezani članci Arhiva, Milan Kujundžić i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Grabar-Kitarović sazvat će izvanrednu sjednicu Sabora o Kujundžićevoj smjeni ako Ustavni sud tako odluči Čelnik Mosta Božo Petrov (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 1 Most kritizira poreznu reformu: ''To je kao da dajem nagradu za ulov nilskog konja u Hrvatskoj''

Za Ninčević Lesardić je rekao kako ima sve sposobnosti koje Most trenutno treba – od organizacijskih do sposobnosti vođenja ljudskih resursa i financija.

"Testa neće biti", odgovorio je Petrov na pitanje hoće li lokalni izbori biti test za odnos s HDZ-om. "Mi vrlo dobro možemo razgraničiti što je državna i što lokalna razina", poručio je.

"Na državnoj razini mi smo partneri i želimo ostvariti što je moguće bolje rezultate u interesu svih građana, a što se tiče lokalnih razina to je nešto gdje trebaju pobijediti najbolji", rekao je dodajući kako neće biti problema ni 'prelijevanja' bilo kakvih sukoba, netrpeljivosti i natjecanja s lokalne na državu razinu.

Najveći 'sukobi' na lokalnoj razini tijekom izbora bit će, kaže, između HDZ-a i Mosta, a ne toliko između SDP-a i Mosta. "Najveća natjecanja će biti u 9. i 10. izbornoj jedinici, gdje je HDZ bio standardno dosada jak, no ja znam da ćemo ostvariti odličan rezultat i obraniti sve ono za što smo dobili i preuzeli dužnosti, a pokazat ćemo da imamo snagu i za druge lokalne samouprave", rekao je Petrov.

Petrov očekuje uspjeh i u Splitu, Dubrovniku

Uspjehom na izborima Most će smatrati obranu svih lokalnih samouprava gdje su preuzeli dužnosti i dobili povjerenje. Petrov očekuje uspjeh i u Splitu, Dubrovniku i drugim gradovima no posebno će iznenađenje, tvrdi, biti Zagreb.

Na pitanje na što će se fokusirati tijekom kampanje rekao je kako je svaka lokalna sredina priča za sebe i dominirat će lokalne teme. "Što se tiče načelnih ideja zna se što Most zastupa – racionalnija uprava i racionalnije upravljnje ljudskim resursima, poštenje, odgovornost i nultat toleranija na korupciju", rekao je.

Komentirao je i nagađanja da će se početi ''češljati'' poslovanje strateških državnih tvrtki rekavši kako je to zadatak koji se mora napraviti. "Imamo dovoljno vremena, tri i pol godine ispred nas i to se mora napraviti", naglasio je.

O tome kakvu odluku Ustavnog suda očekuje o ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, po kojemu se Andro Vlahušiću ne može kandidirati zbog pravomoćne presude u aferi Šipan, Petrov je rekao kako je za njih potpuno normalno da se zabrani kandidiranje onih koji su osuđeni od strane pravosudnog aparata. "Za nas je neprihvatljivo da takove osobe mogu predstavljati bilo koga u izvršnoj vlasti", poručio je.

Rekao je da je Most kao stranka pokazao da će u potpunosti poštivati (ženske) kvote na listama. "Mi smo među rijetkima koji su to u potpunosti ispoštivali za oba parlamentarna ciklusa", rekao je Petrov.

O tome koji je svjetonazor Mosta Petrov je rekao kako su već na samom početku rekli da svejtonazorska i ideološka načela prepuštaju svakom članu što, ističe, nije bio slučaj proteklih 20 godina.

Komentirao je i Moody'sovo povećanje izgleda s negativnih na stabilne uz zadržavanje kreditnog rejtinga Hrvatske, rekavši kako je to pokazatelj cijelog rada od početka 2016. "Nije to samo produkt ove vlade iako je ova vlada pokazala stabilnost koja je iznimno bitna upravo tim agencijama", rekao je Petrov pohvalivši pri tome i rad u proteklom mandatu koji je bio kratak.

Sladoljev: Protiv Bandića programom i pravim ljudima

Kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika Marko Sladoljev rekao je u subotu da će se protiv aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, koji se kandidira za novi mandat, boriti programom racionalnog upravljanja gradom Zagrebom i pravim ljudima.

"Imat ćemo programe koji će direktno utjecati na naknade političara u školskim odborima. Moj prvi potez kao mogućeg gradonačelnika bit će ukidanje naknada političarima i u školskim odborima i u upravnim vijećima u vrtićima. Predložit ćemo da se redefiniraju mjesni odbori i da se obnašanje te dužnosti bazira na volonterskoj funkciji", rekao je Sladoljv nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Plan gospodarenja otpadom, promet, obrazovanje, vrtići, škole, upravljanje sportskim objektima i sport, koji je, istaknuo je, devastiran u Zagrebu, bit će mu u fokusu interesa.

Upitan kreće li u unaprijed izgubljenu bitku, Sladoljev je poručio kako je on novo lice i jedini kandidat rođen u Zagrebu. "To ne mora biti prednost, ali mislim da nije mana. Zagrebu ne trebaju kozmetičke promjene, a dvije gospođe koje su glavne protukandidatkinje zapravo su bile dugogodišnje suradnice gospodine Bandića i neće donijeti duboke strukturne promjene u Zagrebu", rekao je Sladoljev.

Na pitanje je li razmišljao da se ponudi HDZ-u za kandidata s obzirom na to da HDZ još nije istaknuo svoga, Sladoljev je kazao kako o tome nije razmišljao te kako vjeruje da će HDZ istaknuti svog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

"HDZ je na neki način i odgovoran jer gradonačelnik Bandić sada ima 7,5 milijardi kuna za svoju predizbornu kampanju i njegovi su potezi potezi očejnika jer je građane pozvao da ne poštuju zakon što se tiče parkiranja i neplaćanja karte", istaknuo je Sladoljev.

Šimić: Na lokalne izbore Most će ili sa svojom listom ili će podržati nezavisne kandidate

Potpredsjednik Mosta i kandidat stranke za osječkog gradonačelnika Miroslav Šimić izjavio je u subotu kako će Most u pravilu izlaziti na predstojeće lokalne izbore ili sa svojom listom kao politička stranka ili će podržati nezavisne pojedince.

"To neće ovisti o tome imamo li mi dovoljno kandidata, jer je Most treća politička snaga koja sve više raste, već će ovisti o tome koji su kandidati najbolji. Tamo gdje budemo imali nezavisnog pojedinca koji je kvalitetniji od ljudi s kojima trenutno raspolažemo, vrlo rado ćemo ih podržati", rekao je Šimić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

O konkretnim kandidatima nije htio govoriti rekavši da će te informacije objaviti kada procijene da je to za Most biti najbolje.

Upitan je li opcija da idu u nekim sredinama s HDZ-om, Šimić je opetovao da u pravilu neće ići ni u kakve predizborne koalicije.

U sučeljavanju na lokalnim izborima s HDZ-om Šimić ne vidi problem. "Mi ćemo biti takmaci na lokalnim izborima i tu ne vidimo nikakav problem. Očekujemo žestoku ali ipak fer play utakmicu i to neće utjecati na naše odnose na nacionalnoj razini", rekao je.

O tome koliko planiraju potrošiti, Šimić nije htio govoriti rekavši da još nisu donijeli takvu odluku. "Mogu samo reći da ćemo potrošiti više nego na parlamentarnim izborima", kazao je. (Hina)