Marijana Petir i Krešo Beljak (Foto: Pixsell)
Marijana Petir i Krešo Beljak (Foto: Pixsell)

Marijana Petir reagirala je na izjavu Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a - da će je privremeno udaljiti iz stranke.


''Nisam primila nikakvu odluku o svojoj suspenziji, koju je gospodin Beljak najavio prije nekoliko trenutaka. Ova odluka gospodina Beljaka izraz je straha moje najave da ću se kandidirati za predsjednicu stranke te mojom suspenzijom želi onemogućiti moju kandidaturu na unutarstranačkim izborima i stvoriti uvjete da nastavi sa sustavnim razaranjem HSS-a. Gospodin Beljak uništio je ugled HSS-a i mora otići. Nije bio iskren prema stranačkom članstvu, sklopio je koaliciju koju članstvo nije podržalo, a koja je rezultirala porazom na parlamentarnim izborima, te se sada želi riješiti svih onih koji se ne slažu sa smjerom kojim želi stranku povesti, a to je u propast. Pozivam gospodina Beljaka da prizna vlastitu odgovornost i odstupi s mjesta predsjednika stranke, povuče najavljene suspenzije te raspiše unutarstranačke izbore na kojima će članstvo HSS-a imati priliku izabrati kojim smjerom želi ići'', poručila je Marijana Petir.

Nju je, zajedno s još stotinjak članova HSS-a, kako je rekao na konferenciji za medije održanoj jutros, Krešo Beljak 'privremeno udaljio iz stranke'. Svoj je postupak obrazložio time da je bilo velikih nepodudaranja s brojem članova u mjesnim odborima HSS-a s brojem glasova koje je u tim istim mjestim jedinicama dobila stranka na izborima u nedjelju.

'Stranka je imala jednog zastupnika, a sada ih ima pet'

Beljak je njezine kritike komentirao riječima kako je stranka izborila jednog zastupnika na prošlim parlamentarnim izborima, a sada ih je izborila pet, pa misli da je uspješan predsjednik i njegova ostavka apsolutno ne dolazi u obzir, a unutarstranačke izbore će raspisati u najkraćem mogućem roku, do sredine studenoga.

"Stranka je imala jednog saborskog zastupnika, a sada ima pet. Ja mislim da sam uspješan predsjednik HSS-a, a delegati će na izbornoj Glavnoj skupštini stranke, na unutarstranačkim izborima, odlučiti jesam li uspješan ili nisam. Mislim da moja ostavka apsolutno ne dolazi u obzir", poručio je Beljak. Najavio je da će se unutarstranački izbori održati u najkraćem mogućem roku, odnosno da se neće čekati krajnji rok od šest mjeseci nakon održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora. Najavio je da će unutarstranačke izbore raspisati vrlo brzo, do sredine studenoga.

"Idu unutarstranački izbori prema Statutu, vrlo brzo, a Marijanu Petir ne bih komentirao. Ja sam zamolio sve koji su suspendirani da se suzdrže od izjava i žao mi je što se neki toga ne drže", istaknuo je Beljak. "Moramo sazvati sjednicu Predsjedništva i ide odmah na dnevni red izborna skupština. Rok za raspisivanje unutrastranačkih izbora je šest mjeseci od održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, ali mi ćemo ih održati u najbržem mogućem roku, a to je negdje do sredine studenoga", istaknuo je Beljak.

Sve dok se postupak ne okonča ili ne obustavi, suspendirani članovi gube svoja stranačka prava i samim time se ne mogu kandidirati na unutarstrančkim izborima koji se moraju održati 180 dana od izbora. (I.D. / Hina)