Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak izjavio je da su u HSS-u "apsolutno protiv nove porezne reforme", ustvrdivši da je to "još jedan način da se prvo smanje značajna sredstva za lokalnu samoupravu".


S obzirom da je HSS Vladi dao 100 dana, novinari su u subotu Beljaka pitali što u HSS-u kažu na novu poreznu reformu, a on je odgovorio da su apsolutno protiv toga.

Vezani članci Slika nije dostupna Petir: Rezultati glasovanja pokazali da je Beljak imao protukandidate ne bi prošao Slika nije dostupna NE SMIRUJE SE DRAMA U HSS-U Optužbe i dalje pljušte na sve strane

"Apsolutno smo protiv toga. Smatramo da je to još jedan način da se prvo smanje značajna sredstva za lokalnu samoupravu. To je dodatni udar i to na one najsiromašnije općine, što znači daljnju centralizaciju države", ustvrdio je.

Smatra da porezna reforma neće onima koji imaju prosječne i male plaće donijeti ništa, nego će donijeti onima koji imaju velike plaće.

"Mislim da je to apsolutno nepošteno, i u pravu su oni koji kažu da je to 'Superhik reforma' - Otmimo siromašnima da bismo dali bogatima", ustvrdio je Beljak na zagrebačkom groblju Mirogoju, gdje je u povodu blagdana Svih svetih s izaslanstvom Predsjedništva HSS-a položio vijence na grobove hrvatskih i stranačkih velikana.

Na pitanje koga će podržati na lokalnim izborima za Zagreb, odnosno imaju li svog kandidata i kome će se prikloniti, Beljak je rekao da još nisu o tome donijeli odluku. "U Gradskoj organizaciji HSS-a grada Zagreba postoje određeni problemi, nije jasna situacija. Kada se to razriješi, onda ćemo znati kako i s kime pregovaramo", rekao je.

Beljak: O sudbini suspendiranih HSS-ovaca odlučuju nadležna stranačka tjela

Na novinske upite je li poznata sudbina suspendiranih članova HSS-a, Beljak je rekao kako to više nije u njegovoj nadležnosti već u nadležnosti tijela koja odlučuju o tome. "O tome ne odlučuje predsjednik stranke nego nadležna tijela - Predsjedništvo, Komisija koja će utvrditi sve činjenice i tako", rekao je.

Upitan je li poznato kada će se održati unutarstranački izbori, Beljak je istaknuo kako postoje nekakvi statutarni rokovi za unutarstranačke izbore te da će najvjerojatnije izbori biti početkom sljedeće godine.

"Mi po Statutu ne možemo sazvati Skupštinu. Dakle, Skupština kada se sazove mora proći najmanje 45 dana kako bi se ispoštivali svi kandidacijski rokovi i sve ono što je propisano Statutom", dodao je.

Beljak nije želio komentirati tvrdnje hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, suspendirane iz HSS-a Marijane Petir, da su njihove suspenzije još uvijek na snazi zbog toga što on želi zadržati svoju poziciju predsjednika.

Komentirao je i tvrdnju Petir da zbog načina na koji on vodi stranku niti jedan od petero saborskih zastupnika HSS-a, među kojima je i Beljak, nisu članovi ni u jednom saborskom odboru. Kaže da to treba pitati "SDP, Most i HDZ koji su zajednički, na užoj sjednici Predsjedništva Sabora dogovarali određene stvari".

 

Petir: I dalje smo eliminirani iz bilo kakvih unutarstranačkih procesa

"Smatram da smo mi i dalje eliminirani iz bilo kakvih unutarstranačkih procesa, to jest naše suspenzije su još uvijek na snazi iz tog razloga što gospodin Beljak želi pošto-poto zadržati svoju poziciju predsjednika. Način na koji on vodi stranku pokazuju i najnovije informacije - a ta je da zbog njegovog pristupa politici zastupnici HSS-a nisu članovi niti u jednom odboru. Dakle, niti oporba a niti vlast im nije dala prostor da sudjeluju u radu odbora a što je ustvari presudno i ključno za rad svakog saborskog zastupnika", izjavila je Petir za Hinu, komentirajući situaciju u HSS-u te suspendiranih članova.

"Do kada će trajati ova agonija u koju nas je gospodin Beljak doveo", kaže Petir, "teško je reći jer su predani potpisi kojima je zatražena izvanredna izborna Glavna skupština HSS-a koju Beljak mora sazvati u roku od 30 dana od predaje 286 potpisa članova Glavne skupštine koji traže sazivanje izborne glavne skupštine stranke u što skorijem roku. Te je potpise 17. listopada u Središnjicu stranke predao predsjednik zagrebačkog HSS-a i kandidat za predsjednika stranke Nenad Matić", napomenula je.

Marijana Petir koja se također želi kandidirati za predsjednicu HSS-a, kaže kako Beljak po tom pitanju nije učinio ništa, osim što i dalje putem svojih emisara raspušta županijske, općinske i gradske organizacije HSS-a kako bi ustvari uspio imenovati delegate koji njemu odgovaraju i za koje očekuje da će njemu dati podršku.

"Situacija u HSS-u zasigurno nije dobra. To se ne može nazvati demokratskim ozračjem i ja pozivam Nadzorni odbor i Časni sud HSS-a da postupe po našim podnescima koje smo im poslali prije gotovo dva mjeseca", dodala je.

Petir smatra kako je nedopustivo i neodgovorno da predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Časnog suda do danas nisu sazvali sjednice na kojima bi zaustavili ovo protustatutarno djelovanje koje, kako kaže, provodi Beljak.

Kaže da su suspendirani HSS-ovci protiv kojih su pokrenuti postupci zbog političke odgovornosti, među kojima je i ona, dobili dopis od Komisije u kojemu se od njih traži da se očituju o odluci Predsjedništva stranke, a odluku Predsjedništva o njihovoj političkoj odgovornosti, nisu nikada primili.

"Riječ je o jednoj političkoj igri gdje se sve svoje neistomišljenike želi maknuti ne samo iz unutarstranačkih procesa nego nas se želi isključiti iz stranke. Smatram da je to nedopustivo", rekla je Petir.

Ocijenila je da je to presedan koji se nije dogodio u modernoj povijesti Republike Hrvatske. Dodaje kako vjeruje u institucije ove države te da očekuje da nadležna stranačka tijela reagiraju jer će, smatra, oni biti odgovorni za raspad i za uništenje HSS-a, najstarije stranke u Hrvata.

Podsjetila je da je Beljak raspustio pet županijskih organizacija - Sisačko-moslavačku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Splitsku i Zadarsku te da nad dvije organizacije - Osječko-baranjskom i gradskom organizacijom Grada Zagreba, provodi nadzor.

"To je ukupno više od polovice članstva HSS-a", rekla je Petir. Podsjeća da su Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka po svom izbornom rezultatu među pet najuspješnijih organizacija HSS-a i po toj osnovi su imali direktno svog predstavnika u Predsjedništvu HSS-a.

Uz suspendiranu Marijanu Petir, svoju kandidaturu za predsjednika HSS-a najavio je i također suspendirani Darko Koren, koji je ujedno koprivničko-križevački župan. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju