442381
442381
442381
442381
442381

Marijana Petir: Neprihvatljiva mi je koalicija HSS-a i SDP-a

  • , 05.07.2016., 13:36
  • Autor:
  • komentara

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Predsjedništva i Glavnog odbora HSS-a Marijana Petir izjavila je u utorak kako joj je neprihvatljiva koalicija HSS-a sa SDP-om jer, uz ostalo, te dvije stranke baštine bitno drugačiji sustav vrijednosti.

 
 
 
 
Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu (Foto: Goran Jakus/PIXSELL )
Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu (Foto: Goran Jakus/PIXSELL )

"Smatram da oko pitanja važnih za hrvatski narod svi moramo razgovarati i surađivati. No, kada je riječ o koaliciji, ja kao članica HSS-a, koji je dio Europske pučke stranke, našu poziciju gledam u tom diskursu jer mi baštinimo i sustav vrijednosti koji je bitno drukčiji od nekih stranaka koje priželjkuju koaliciju s nama", rekla je Petir komentirajući medijske najave o mogućoj koaliciji HSS-a s SDP-om, odnosno s lijevom koalicijom.

Naime, objasnila je, "u nacionalnoj politici osim usuglašavanja u programskim načelima moramo se uskladiti i u vrijednosnom smislu".

"Mi smo demokršćanska stranka, stranka centra i ne može nam biti svejedno hoće li netko mijenjati regulativu i tako rastakati vrijednosti koje hrvatski narod živi pri tom ne poštujući volju tog istog naroda. SDP je ne želeći primijeniti odluku naroda na referendumu, mijenjao Zakon o referendumu. To je presedan nikad viđen u novijoj europskoj politici i klasičan udar na demokratski poredak", ustvrdila je Petir.

Ako tome pridodamo, kaže Petir, "pogubnu politiku koju je SDP vodio prema hrvatskom selu namještajući natječaje za ruralni razvoj financijerima svoje kampanje kao i poljoprivredno zemljište tajkunima, svjesno uništavajući poljoprivredna obiteljska gospodarstva, jasno je da je to za mene neprihvatljivo".

Na pitanje misli li da bi HSS trebao ići samostalno na izbore ili bi se trebao prikloniti jednoj od koalicija (lijevoj ili desnoj), Petir je rekla kako će Glavni odbor HSS-a donijeti odluku o modelu izlaska na izbore, a HSS Sisačko-moslavačke županije kojem je ona na čelu jednoglasno je zaključio da bi Glavni odbor prije donošenja konačne odluke trebao prethodno konzultirati županijske organizacije HSS-a i čuti što članstvo misli.

"Sigurna sam da bi članstvo najradije odabralo opciju samostalnog izlaska na izbore. No, pravo je pitanje je li to realno rješenje s obzirom na kratki rok do izbora i činjenicu da HSS ima relativno novo vodstvo, koje se još nije uspjelo isprofilirati na nacionalnoj političkoj sceni. S obzirom na navedene okolnosti, na stranačkim tijelima smo razgovarali i o potencijalnoj liderskoj ulozi HSS-a u okviru stvaranja 'trećeg puta' s strankama centra, tako da niti ta opcija nije isključena", istaknula je Petir.

Dodala je kako Pregovarački tim HSS-a pregovara i o potencijalnim koalicijama, a s obzirom da ne sudjeluje u pregovorima, vjeruje da ćemo 7. srpnja na Glavnom odboru stranke dobiti cjelovitu informaciju o njihovom tijeku. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se