Premijer Plenković i ministar Marić predstavili poreznu reformu (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Premijer Plenković i ministar Marić predstavili poreznu reformu (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija najavio je da će sa sindikatima javnih službi u petak te sa sindikatima državnih službi u ponedjeljak početi razgovarati o osnovici te da je spreman i na razgovor o koeficijentima.


Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će u petak i ponedjeljak razgovarati o osnovici sa sindikatima javnih i državnih službenika, a spreman je i na razgovor o koeficijentima s prosvjetnim sindikatima, no proračun ima svoja ograničenja.

Vezani članci Sindikati (Foto: Goan Stanzl/Pixsell) Tako su govorili sindikati: "Zato molimo jedan veliki pljesak za naše tete spremačice i domare! Za naše kuhare!" Čelnici školskih sindikata najavili daljnje aktivnosti u štrajku (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 1 Sindikati objavili gdje će se štrajkati u četvrtak i petak te dali Vladi rok za ponudu do 16 sati: "Ova laž je prevršila svaku mjeru"

"Imamo sastanak u petak sa sindikatima javnih, a u ponedjeljak sa sindikatima državnih službi, tema je osnovica", rekao je Marić novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

Dodao je kako je premijerova najava o povećanju osnovice za 6,12 posto iduće godine svim javnim i državnim službenicima "vrlo izdašna ponuda" koja će imati "veliki efekt na proračun".

No ponovio je da to povećanje plaća neće povećati deficit, već će proračun za iduću godinu biti uravnotežen.

"Ideja je da se kroz povećanje osnovice korigiraju plaće i na neki način honorira rad svih državnih i javnih službenika, a pitanje koeficijenta i dodataka treba riješiti na adekvatan način nakon podrobne analize akata koji reguliraju tu problematiku, za to će nam trebati vremena", kaže Marić.

Ustvrdio je da time Vlada ne kupuje vrijeme. "Koeficijenti i dodaci jako su važna tema, za koju nam treba malo podrobnija analiza", naglasio je Marić.

Novinari su ministra pitali hoće li se sastati s prosvjetnim sindikatima, koji su već treći tjedan u štrajku, kao što je prethodno najavio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Ne znam u ovom trenutku je li sastanak dogovoren i hoće li biti dogovoren, nisam bježao ni od kakvog sastanka da me netko pozove, spreman sam razgovarati o svemu", odgovorio je Marić.

No proračun ima svoja ograničenja, ono što smo nedavno ponudili je maksimum što državni proračun može podnijeti, naglasio je ministar financija. (Hina)