Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Gradskome poglavarstvu primio đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Marina Srakića. No istovremeno, u poglavarstvo se ušetao i Zdravko Mamić, rekavši, na prijem kod gradonačelnika.


Novinari su vidno raspoloženog Mamića zaustavili upitali ga za Bandićevu predsjedničku kandidaturu i njegovo mišljenje o šansama, koje bi Bandić imao na izborima, ukoliko se kandidira. 'Ne samo da ima šanse, već bi pobijedio tolikom lakoćom, kao nitko dosad. Ja sam čak siguran da bi pobijedio u prvom krugu', rekao je novinarima Mamić. Naglasio je kako svoje argumente za to temelji na dosadašnjim Bandićevim djelima. 'On je proračun grada, od kad je postao gradonačelnik, podigao s 350 milijuna eura godišnje, na milijardu eura', istaknuo je Mamić.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija BiH do danas nije primila naručenih 500 tisuća doza cjepiva protiv COVID-a, donirali im ga naši susjedi: "Ovisimo jedni o drugima" MK Group MK Group u godini obilježenoj pandemijom izdvojila je milijun eura za donacije što joj je donijelo glavnu VIRTUS nagradu za nacionalni doprinos filantropiji

>> Bandić: Ne komentiram ankete jer nisam kandidat

'Koja će se afera to vezati za Josipovića?'

'Od jednog grada, nastao je dupli Zagreb', dodao je Mamić. Ipak, za Bandića i njegova djela, goto u pravilu su se uvijek vezale afere, no Mamić smatra kako se afere neće vezati za nekoga tko ne čini ta djela. 'Afere se vežu samo za one koji stvaraju djela, a recite mi, molim vas, koja će se to afera vezati za gospodina Ivu Josipovića?', znakovito je pripitao Mamić pa se odmah stao opravdavati izborom osobe za usporedbu s Bandićem. 'On je možda najbolji čovjek, dobar otac i roditelj, ali ga nema nigdje', obrazložio je Mamić.

Mamić je upitan i hoće li se odazvati Bandiću, ako ga ovaj pozove u svoju predsjedničku kampanju te je potvrdno odgovorio. 'Ako me pozove u kampanju, bavit ću se samo tim da mu dam podršku', rekao je Mamić i spomenuo kako prema Gallupovom institutu, u Hrvatskoj službeno ima 1,6 milijuna navijača Dinama te isto toliko još i u dijaspori. 'Znači, svi će oni biti pozvani da daju svoj glas gradonačelniku Bandiću, ako se on kandidira za predsjednika države. Ja to žarko želim', istaknuo je Mamić.

'Svi smo mi za Milana Bandića'

Isto tako, Mamić je opovrgao tvrdnje da bi pružanje potpore bilo vraćanje usluge Bandiću za bilo što, naglasivši kako svi građani imaju dužnost glasati za osobu, koja bi prema njihovom mišljenju, najbolje vodila grad ili državu. 'Znamo za njegovu potporu sportašima, a potpora se uvijek daje onome tko je bio dobar i korektan prema vama', objasnio je Mamić. Mamić je sam priznao kako je i sam Bandića pitao hoće li se kandidirati za predsjednika, no da mu on nije na to pitanje htio odgovoriti. 'Svi smo mi za Milana Bandića', veselo je kazao Mamić i krenuo prema uredu gradonačelnika.

Po povratku sa sastanka s Bandićem i nadbiskupom Srakićem, upitali smo Mamića što je radio na u društvu s gradonačelnikom i nadbiskupom. 'Išao sam nadbiskupu pokloniti Dinamovu biografiju. Da ima', kratko je rekao Mamić. Na naš upit da li Crkvi donira novac kojim je kaznio Mandžukića, Mamić se nasmijao i kratko rekao: 'Da može se to i tako protumačiti.' nakon toga, više nije bio raspoložen za pitanja.

Srakić Bandiću zahvalan na pomoći u obnovi đakovačke katedrale

Nakon sastanka s nadbiskupom Srakićem, Bandić je izjavio novinarima da su razgovarali o izgradnji nove zgrade HBK na Ksaveru u Zagrebu te o pomoći Zagreba u obnovi đakovačke katedrale. U usporedbi s onim što je biskup đakovački Josip Juraj Strossmayer učinio za Zagreb i njegove vrhunske znanstvene i kulturne institucije, to je samo mali obol i dug koji ćemo dati u obnovi katedrale, rekao je Bandić, dodajući kako je dvadesetak poslovnih ljudi iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske i inozemstva za đakovačku katedralu darovalo po 50 tisuća kuna, što je nešto više od milijun kuna.

Po gradonačelnikovim riječima, taj je novac prikupljen njegovim angažmanom i pronalaženjem dobrotvora. Prije mjesec dana, nakon povratka iz Vukovara, Bandić je u đakovu posjetio nadbiskupa Marina Srakića i izvijestio ga o akciji koja je danas završena. Nadbiskup Marin Srakić zahvalio je gradonačelniku na srdačnom prijamu i susretu, ističući da je papa Ivan XXIII. đakovačku katedralu nazvao najljepšom crkvom između Carigrada i Venecije. Đakovačka katedrala stara je više od 120 godina pa je nužna njezina obnova, rekao je nadbiskup Srakić, podsjećajući da je biskup Strossmayer volio Zagreb pa je velik dio prihoda koji je dobivao od svoje biskupije ulagao u visoke hrvatske znanstvene i kulturne ustanove u težnji da Zagreb bude pandan Beču ili Budimpešti.

'Sadašnji gradonačelnik prepoznao je sve te Strossmayerove zasluge pa se uključio u pomoć đakovačkoj katedrali', istaknuo je Srakić. Zagrebački gradonačelnik i predsjednik HBK razmijenili su darove. Na sastanku su bili i glavni tajnik HBK Vjekoslav Huzjak te gradonačelnikov savjetnik Stipe Zeba.