Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako proći jeftinije?

Mali trikovi o tome kako uštedjeti struju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skuplja struja koju plaćamo već nekoliko mjeseci nije promijenila navike potrošača. Korištenjem perilice ili bojlera noću i racionalnom uporabom drugih kućanskih uređaja na godinu se može uštedjeti više stotina kuna.

Pranje i glačanje rublja Dubravka ne planira ovisno o skupoj ili jeftinijoj struji. 'Počnem što ranije, ovisi o vremenu. Ako je ljepše vrijeme, ja ću taj dan vjerojatno oprati tri-četiri mašine veša', kaže Dubravka Erkapić.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 1 Dobre vijesti Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane u prva tri mjeseca" Ilustracija od 9 do 13 sati Bez struje u petak u Zagrebu gotovo 90 ulica, pogledajte je li među njima i vaša

Iako je struja već nekoliko mjeseci oko 20 posto skuplja, rublje se po noći ne pere. 'Moram priznati da mi nismo primijetili nikakvu razliku', kaže Miroslav Radko, iz HEP-a Osijek.

Da rublje pere po jeftinoj tarifi, Dubravka bi uštedu osjetila na mjesečnom računu. Ukoliko kupac isključivo pere veš, odnosno pali mašinu poslije 21 sat zimi, odnosno 22 sata ljeti, garantirano će uštedjeti 13 kuna mjesečno, kažu iz HEP-a.

>> Osam načina da u mirovinu odete bogati!

'Ja bih jedino bila umornija, što se toga tiče, a ne bih uštedjela', kaže Dubravka. Nastavit će danju prati rublje. Struju štedi malim trikovima. 'Ako veš dobro rastresete, ono će biti lakše za peglanje, manje će se struje potrošiti', savjetuje Dubravka.

Manje struje, a više prašine vući će i usisavač, ako ga redovito čistite. Čak i kada su u stanju mirovanja, uređaji mogu trošiti struju. 'Puno uređaja po maloj potrošnji dobijete jedan određen kilovatsat. Potrošnja puta broj dana u godini može ostvariti značajnu uštedu', kaže Mario Primorac, stručnjak za električnu energiju.

Tko može, treba kupovati modernije uređaje. 'Uređaji više klase, A, A+ troše manje električne energije', kaže Primorac.

Najveća ušteda bila bi kada bi struja pojeftinila, ali to se neće uskoro dogoditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene