Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Klimatske promjene? Evo što čini Europska komisija kako bi se lakše nosila s rizicima

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić u Maloj školi prognoze otkrio je što je učinila Europska komisija kako bi se lakše prilagodila rizicima koje donose klimatske promjene.

U cilju pružanja optimalne podrške prilagodbi rizicima koje donose klimatske promjene, Europska komisija je prije par godina pokrenula inicijativu za, do sada, neviđene simulacije složenog klimatskog sustava Zemlje.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Brzo stigao odgovor Banožić pravomoćno kažnjen: Bio je u sukobu interesa kad si je dodijelio najveći stan u Zagrebu - poznato i koliku je kaznu dobio

Riječ je o stvaranju vrlo precizne replike tog sustava koja predstavlja njezin digitalni blizanac. Jezgru digitalnog blizanca već čini nova generacija modela sustava Zemlje vrlo visoke rezolucije sa stalnim dotokom podataka mjerenja cjelokupnog klimatskog sustava koji obrađuju najmoćnija svjetska računala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Afera suhi led Predao se poduzetnik osuđen s Bandićevim suradnikom za milijunsku štetu: Morat će vratiti stotinjak nekretnina

Za razliku od sadašnjeg pristupa dovođenja podataka korisnicima, ovaj će sustav omogućiti dovođenje korisnika podacima i to u svakom trenutku modeliranja digitalnih blizanaca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene