Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarska policija dežura Zadrom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 19. srpnja do 16. kolovoza na području Policijske uprave zadarske boravit će četiri mađarska policajca u misiji poboljšanja komunikacije između mađarskih turista i hrvatske policije u slučajevima nezgoda i drugih situacija.

Sporazum hrvatske i mađarske policije o tome potpisan je 29. lipnja ove godine u Zagrebu, a do 2. kolovoza na zadarskom će području boraviti prva dvojica, a druga dvojica nastavit će misiju od 2. do 16. kolovoza.

Pročitajte i ovo Zadar spreman za WFL - 4 Wings for life Tisuće ljudi trčat će za one koji ne mogu, s njima će biti i bivši izbornik Vatrenih Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti

Riječ je o pilot projektu suradnje dviju policija koji se ostvaruje u
PU zadarskoj a u povodu toga održana je danas u Zadru konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnik načelnika Uprave policije u MUP-u Dražen Mayka, načelnik PU zadarske Anton Dražina, voditeljica Odsjeka pomorske policije MUP-a Mirna Kovač i drugi.

Predstavljena su i dvojica mađarskih policajaca koji će prvi boraviti na prostoru Zadarske županije.

Mađarski policajci bit će u ophodnji, u odori mađarske policije, ali bez oružja i bez ovlasti postupanja. Uz njih će biti i hrvatske im
kolege.

Kako se čulo na današnjoj konferenciji za novinare, smješteni su o trošku MUP-a RH, a kretat će se najčešće u onim turističkim
destinacijama gdje je najveća koncentracija mađarskih turista,
posebice na otoku Viru.

Mađarski turisti će u svakom trenutku, budu li za to imali potrebu,
moći uspostaviti kontakt s mađarskim policajcima i to preko MUP-a, odnosno PU u Zadru.

Osim toga, policajci su ostavili svoje podatke i u mađarskom
Veleposlanstvu u RH pa i posredstvom Veleposlanstva turisti mogu doći do njih.

Pomoćnik načelnika uprave Policije u MUP-u Dražen Mayka je rekao da je riječ o pilot projektu koji se primjenjuje na prostoru Zadarske županije zato što na ovom području najviše ljetuje mađarskih gostiju.

Mayka je uvjeren da će rezultati takve suradnje dviju policija biti iznimno pozitivni i da će pružiti dodatni osjećaj sigurnosti građanima Mađarske na ljetovanju u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima i inače postoji dobra suradnja između policija RH i Republike Mađarske.

Policije dviju država već sada zajednički izrađuju koncept sigurnosti u slučaju domaćinstva Hrvatske i Mađarske za Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine, rekao je Mayka.

Interes za ovakvu suradnju pokazale su i druge zemlje, primjerice
Češka, Italija, Njemačka, BiH, a iduće godine moglo bi doći i do
suradnje s tim policijama, kazao je Mayka.

Kao pozitivno iskustvo ocijenio je boravak hrvatskih policajaca na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Dvojica mađarskih policajaca su rekli na konferenciji za novinare da su iznimno dobro prihvaćeni u Zadru i da ovakva suradnja ima pozitivan odjek u njihovoj zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene