Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Luketich: 'HBZ se trudi povećati članstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske bratske zajednice (HBZ) Bernard Luketich, koji je na protekloj nacionalnoj konvenciji u Las Vegasu izabran u svoj osmi četvorogodišnji mandat, ocijenio je skup vrlo uspješnim i najavio napore za povećanje broja članova zajednice u novom ciklusu.

"Konvencija je prošla jako dobro i u slozi. Analizirali smo ostvarene rezultate, raspravili programe i probleme zajednice i zastupnici su bili jako zadovoljni. Izabrali smo novi-stari izvršni odbor, tajnik Edward Pezo, potpredsjednik Joseph Brigich i ja izabrani smo ponovo", rekao je Luketich u četvrtak u telefonskom razgovoru iz Las Vegasa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najposebnija zajednica HARMONIJA ŽIVLJENJA 'Bezbrižno' mjesto na kojem ljudi sami stvaraju pravila Slika nije dostupna Pred novim biskupima Papa Franjo osudio 'aerodromske biskupe'

Najavio je nastavak napora za povećanje članstva Hrvatske bratske zajednice, koja u 113. godini postojanja ima oko 80.000 članova, a s prosincem 2006. raspolagala je imovinom od preko 300 milijuna dolara.

"Daljni razvoj nastavlja se na onome što smo radili do sada, glavna stvar je upis novih članova zajednice. U iduće četiri godine koncentrirat ćemo se na povećanje članstva", rekao je Luketich.

U osam mjeseci ove godine HBZ je upisala više od tisuću novih članova i zaključila životnih osiguranja u vrijednosti od gotovo 22 milijuna dolara, uz ukupni prihod od prodaje osiguranja u premijama od 462 tisuće dolara. Uz životna osiguranja HBZ nudi i rentna osiguranja, kojih je prodano u visini od 3.9 milijuna dolara, navedeno je u izvješću za konvenciju.

Luketich, koji se na čelu HBZ-a nalazi već 29 godina, dulje od i
jednog prijašnjeg predsjednika, kazao je kako će od zdravlja ovisiti hoće li mu to biti zadnji mandat.

"Točno, ja najdulje služim u predsjedništvu. Nemam problema sa zdravljem i dok sam zdrav, mogu služiti Zajednici", rekao je
Luketich.

Izrazio ju zadovoljstvo što su na konvenciji u Las Vegasu sudjelovali i zastupnici četiri odsjeka HBZ-a iz Hrvatske. Konvenciji je nazočilo i 20 zastupnika HBZ-a iz Kanade, dok je glavnina od ukupno 229 zastupnika došla iz svih krajeva SAD-a.

Počasni gosti konvencije bili su zagrebački gradonačenik Milan
Bandić, koji se tijekom boravka sastao i s gradonačelnikom Las Vegasa Oscarom Goodmanom te hrvatski veleposlanik u SAD Neven Jurica i generalni konzul RH u Los Angelesu Ante Barbir.

Hrvatska bratska zajednica, osnovana je 2. rujna 1894. u Pittsburgu od šest do tada nezavisnih iseljeničkih društava za pripomoć u bolesti i smrti, na inicijativu Zdravka Muzine, Petra Pavlinca i Franje Sepica i sudjelovanje oko 300 hrvatskih iseljenika. HBZ danas broji 567 podružnica, koji naziva 'odsjeci i gnijezda', a zanimljivo je da u zadnjih nekoliko godina otvara podružnice i u domovini, gdje ih je već šest, u Zagrebu, Ogulinu, Koprivnici, Rijeci, Splitu i Županji.

Osiguravateljna misija HBZ-a nije se očitovala samo u materijalnoj pomoći Hrvatima u Sjevernoj Americi, već i na očuvanju hrvatskih nacionalnih i vjerskih tradicija, uz bogatu kulturnu, sportsku, obrazovnu i humanitarnu djelatnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene