Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ničeg se ne sjeća

Lucić: Nisam bio nadležan za nabavu kamiona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić rekao je danas u nastavku suđenja u 'slučaju kamioni' da u njegovoj nadležnost nisu bili 'temeljni parametri u postupku nabave' te da su se njegove spoznaje o nabavi nebojnih motornih vozila odnosile na postizanje borbene spremnosti i strateških ciljeva.

Na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu zamjeniku Ivi Bačiću na zagrebačkom Županijskom sudu Lucić je rekao da u njegovoj nadležnosti nije bilo ni osnivanje povjerenstva u postupku javne nabave te da o tome ne zna ništa. Potvrdio je da je tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić od njega tražio izvješće o postupku nabave. Lucić je u istrazi tvrdio da potpisnik dopisa Uprave za logistiku MORH-a, u kojemu su navodno promijenjena tražena tehničko-taktička svojstva vozila nije za to imao ovlast, no danas je počeo svjedočiti suprotno tomu. Tek kad mu je predočen dopis, kazao je da je potpisan po ovlaštenju načelnika uprave za logistiku Mate Ostovića. Objasnio je da zbog vrste i količine nabave na ispitivanju u USKOK-u nije bio siguran je li potpisnik imao ovlaštenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijerka odgovorila predsjedniku SDP-a 'Milanović je prespavao punih sedam godina' Slika nije dostupna Presuda za kamione Stazić: Hebrang i HDZ pokušali su prikriti kazneno djelo

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić rekla je novinarima kako oni smatraju da je Lucić ostao pri stajalištu da osoba koja je potpisala dopis nije bila ovlaštena samostalno mijenjati ni tehničko-taktička svojstva ni suglasnost za nabavu točno određene vrste vozila i dobavljača. Drugi svjedok, Mate Obradović, koji je 2005. bio glavni inspektor obrane, rekao je da se ne sjeća je li potpisao godišnje izvješće o radu za 2004. Objasnio je da ga je dočekala hrpa izvješća jer prijašnji inspektor Jozo Miličević kao vršitelj dužnosti više nije imao ovlaštenja potpisivati dokumente. Obradović je ispričao da je smijenjen pošto je odbio potpisati dokument za umirovljenje Ivana Kozlice. No unatoč tomu dobio je rješenje o umirovljenju Kozlice pa je otišao ministru reći da je to nezakonito, a ministar mu je rekao da on ima pravo po zakonu to učiniti. 'Kad sam ja to rekao ministru, tu je počela moja kalvarija', rekao je svjedok.

>> Afera 'kamioni': Sav novac uplaćen Eurokamionu?

Državna odvjetnica je novinarima rekla da je svjedok pokazao kako je Rončević postupao prema onima koji su upozoravali na nezakonitosti. Rončević je nakon današnje rasprave rekao da već pet godina tvrdi kako novac za kupnju kamiona nije završio kod njega, ni u HDZ-u, ni kod bivšeg premijera Ive Sanadera, što je, po pisanju današnjeg tiska, utvrdila financijska istraga USKOK-a i porezne uprave. Mediji su objavili da je ta istraga utvrdila da novac za kamione nije završio, kako se nagađalo, u HDZ-u i na računu bivšeg premijera Ive Sanadera, već na računu tvrtke 'Eurokamioni' koja je MORH-u prodala vozila.

'Ja to govorim pet godina. Prema bivšem premijeru, stranci, prema meni, nikakvih transakcija ni iz ovog posla, ni iz bilo kojeg drugog posla nije bilo', rekao je Rončević. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene