Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O OVOME SE MALO GOVORI

Postoje razlozi zbog kojih je trenutna politička situacija u RH posebno opasna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovakva politička situacija, ističu ekonomski stručnjaci i poslodavci, jako šteti gospodarstvu. Loša poruka šalje se i agencijama koje određuju hrvatski kreditni rejting i investitorima. Ugrožavaju se, kažu, i reforme te očekivani gospodarski rast.

Jedan kraj drugog, ali bez riječi. Dva potpredsjednika spojio je protokol no jedva da su se i pogledali, kamoli razgovarali - a njihova Vlada treba provoditi toliko nužne reforme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Slika nije dostupna Na koljenima Poduzetnici ujedinjeni: "Vladine mjere su kao bacanje kante vode na šumski požar. Hitno usvojite ove naše prijedloge"

HDZ-ovi ministri svjesni su da je ovo loše za gospodarstvo. Premijer s HDZ-ova skupa širi optimizam. 'Ja mislim da će ova situacija riješiti i to što prije, jer nije ovo dobro za Hrvatsku i radi rejting agencija i da idemo onda dalje, imamo puno posla za raditi i tu smo da radimo', rekao je premijer Tihomir Orešković.

U oporbi sumnjaju da se reforme mogu nastaviti. Političku situaciju pozorno prate rejting agencije. Kada je agencija Moody's u ožujku Hrvatskoj snizila kreditni rejting kritizirali su kako vladajuća koalicija ima vrlo malu većinu u Saboru te kako su različitosti unutar same koalicije rizik da vlada neće uspjeti zadržati potrebnu parlamentarnu većinu za provođenje reformi.

Situacija se pogoršala pa bi se, ističu ekonomski analitičari, i kreditni rejting mogao dodatno pogoršati. Iz udruge lipa smatraju da bi ovo za gospodarstvo mogla biti izgubljena godina.

'Najveći rizik je da Hrvatska dobije neku vrstu stigme kakvu ima Grčka, možda u blažem obliku, kao neizlječivi bolesnik. Dakle zemlja koja se ne može pomaknuti', kazao je Zoran Low iz udruge Lipa.

Guverner Vujčić je s konferencije izvoznika poručio kako još nema dovoljno investicija. U ovakvoj političkoj situaciji, poručuju iz udruge poslodavaca, ne treba se nadati poboljšanju.

'Nakon ovakvih situacija koje su nepredvidljive investitori i gospodarstvenici će biti oprezni prilikom odluke o investiranju u Hrvatsku i sigurno da će usporiti rast onaj koji bi mogao ili trebao biti', jasan je Davor Majetić iz Hrvatske Udruge poslodavaca.

I novi izbori bi, ističu ekonomisti, samo potrošili dragocjeno vrijeme za gospodarstvo jer se onda ponovno mjesecima neće donositi nikakve odluke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene