Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijuni vozila

Jug Hrvatske se guši, a država već godinama - šuti: "Mi više jednostavno nemamo vremena..."

Kaos u prometu na jugu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kaos u prometu na jugu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kaos u prometu na jugu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kaos u prometu na jugu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kaos u prometu na jugu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kaos u prometu na jugu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kaos u prometu na jugu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Brojači prometa na krajnjem jugu Hrvatske ove sezone zabilježili su alarmantne brojke za ionako lošu cestovnu infrastrukturu. Milijuni automobila dolaze iz smjera Crne Gore prema Dubrovniku, ugrožena je i sigurnost vozača.

Tijekom četiri ljetna mjeseca, od lipnja do rujna, cestom u Kuparima prošlo je 2.749.841 vozilo, što je 125 tisuća vozila više nego lani. Sadašnja infrastruktura jedva podnosi brojke te veličine.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

Putnici su se žalili da ne mogu doći od Dubrovnika do Župe, a čak i kada uspiju doći do Župe ne mogu se vratiti zbog nepreglednih kolona.

Za prometne gužve unutar grada gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković krivi liberalizaciju taksi tržišta. "Činjenica je da je danas u Dubrovniku u prometu 1200 taksi vozila, što je samo par postotaka niža brojka od Zagreba. Znamo koje veličine je Zagreb a koliko je malen Dubrovnik. Naš javni gradski prijevoznik gubi novac jer imamo 100 tisuća manje prevezenih putnika“, pojasnio je Franković.

Povećanje prometa na cestama krajnjeg juga bilježi se svaku godinu po svim kategorijama vozila, što je u prosjeku između 6 i 9 posto. Stručnjaci upozoravaju da će iduće ljeto biti kaotično.

Denis Pavela iz Udruge za sigurnost u prometu ne slaže se s prenošenjem krivnje na određene faktore. "Jednostavno nemamo vremena, mi moramo početi raditi i iznalaziti nova prometna rješenja. Moramo promišljati kako iskoristiti ove prometnice koje imamo jer sljedeća sezona će brzo doći, a onda ćemo morati tražiti krivca. Ili Uber ili taksi, a krivi smo sami", rekao je Pavela.

O brzoj cesti od Dubrovnika do Zračne luke u Konavlima priča se godinama - građani su već frustrirani, a projekt je tek u začetku.

Unatoč tome što hrvatski biser puni državnu blagajnu, prometna infrastruktura je poražavajuća. A brza cesta čekat će se još nekoliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene