Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

LOKALNI IZBORI 2017.

Dnevnik Nove TV istražuje: Tko je favorit za osječkog gradonačelnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Osijeka u istraživanju su otkrili tko je njihov favorit za gradonačelnika te što smatraju o dosadašnjem radu gradske vlasti. Detalje za Dnevnik Nove TV donosi Mislav Bago.

Nakon Splita i Zagreba, Dnevnik Nove TV donosi i političko raspoloženje stanovnika Osijeka ususret izborima. Istraživanje pokazuje kojem od ponuđenih kandidata za gradonačelnika bi Osječani u ovom trenutku dali svoj glas, kako ocjenjuju rad dosadašnjeg te što misle o stanju u Osijeku.

Pročitajte i ovo Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Za Dnevnik Nove TV Vulin o velikom požaru u Drava Internationalu: "Na jednom dijelu požarišta obavljena je forenzika koja bi mogla dati odgovore na pitanje kako je do požara došlo" Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ozlijeđeni vatrogasci VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

Prve brojke govore kako najveće povjerenje među Osječanima za novi četverogodišnji mandat ima Ivan Vrkić s 27,9 posto potpore.

HDZ-ova nova nada zaostaje, HDSSB i Most još više

Na drugom je mjestu nova nada HDZ-a Ivana Šojat koja može računati na 18,5 posto birača, a HDSSB-ov kandidat za gradonačelnika Dragan Vulin želi vratiti upravljanje grada toj stranci, no sada može računati na 12,6 posto potpore ispitanika. Mostov kandidat Miroslav Šimić dobiva 9,9 posto potpore. Danijela Lovoković, kandidatkinja Snage Slavonije i Baranje, ima potporu od 7,5 posto.

Iako je već bio gradonačelnik, Anto Đapić želi ponovno na čelo grada, a trenutačna mu je potpora 5,7 posto. Miroslav Vanek, kandidat Goge i Pametnog, kampanju počinje s potporom od 3,3 posto birača. Ostali kandidati imaju potporu od 1,9 posto, a neodlučnih je 12,6 posto.

Vrkić s barem 50% potpore u drugom krugu

Vrkić kao nezavisni kandidat u drugom bi krugu osvojio 50 posto potpore, a HDZ-ova kandidatkinja Šojat 36 posto potpore. Na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je 8 posto.

Sučele li se u drugom krugu Vrkić i Vulin, omjeri su još bolji po sadašnjega gradonačelnika. On dobiva 54 posto, a lider HDSSB-a 31 posto potpore, na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je još 9 posto Osječana.

Vrkić bi osvojio 55 posto potpore osječkih birača ako bi se u drugom krugu sučelio s Miroslavom Šimićem, koji može računati na 29 posto potpore. Na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je još 10 posto.

A čiji je program provediv?

Neovisno o preferencijama, građani su upitani koliko vjeruju da će svaki od kandidata ukoliko postane gradonačelnik, provesti svoj predizborni program u djelo.

I tu se na prvom mjestu nalazi Vrkić gdje njih 54 posto misli kako će on provesti svoj program. Da će Dragan Vulin, ukoliko postane gradonačelnik, provesti svoj program vjeruje 39 posto građana. U provedivost programa Miroslava Šimića vjeruje 37 posto ispitanika. Da bi Ivana Šojat, kao nova nada HDZ-a u Osijeku, svoj program zaista ispunila kada bi postala gradonačelnica misli 36 posto ispitanika.

Dalje ju slijedi Danijela Lovoković u čije provođenje programa vjeruje 32 posto građana, a da će Ante Dapića provesti što nudi u programu vjeruje njih 28 posto. Na začelju je Miroslav Vanek. U realizaciju njegovog programa, u slučaju da postane gradonačelnik, vjeruje 18 posto građana.

Vrkić vodi, a stanje u Osijeku se pogoršava

U četiri godine, od posljednjih izbora, 41 posto ispitanika smatra da se stanje pogoršalo, njih 34 misli da je stanje ostalo isto, a za njih 20 posto se poboljšalo, dok ne zna njih 5 posto. No, bez obzira na dobar rezultat trenutnog gradonačelnika, treba napomenuti kako 54 posto ispitanika ipak smatra da je došlo vrijeme za promjenu, ali zasad niti jedan protukandidat to nije iskoristio.

Gradonačelnik je za svoje prve četiri godine dobio školsku - trojku (3,1).

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetna građana Osijeka. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 24. do 29. ožujka 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%, a za rejtinge 4,2%. Istraživanje je provela agencija IPSOS.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene