Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 7 sati otvorena su birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, u kojima se u drugom krugu lokalnih izbora biraju čelnici za sljedeće četiri godine. Do 16 sati glasovalo je 28,84 posto birača.


Ukoliko primijetite nepravilnosti za vrijeme trajanja glasovanja, obavijestite nas na moj.report@novatv.hr.

Vezani članci Građani Karlovca izašli su na birališta Izašlo manje birača nego u prvom krugu, provjerite kolika je izlaznost u vašem gradu i županiji Boris Jokić - 5 Boris Jokić o izlaznosti na birališta: ''Drugi krug izbora jednako je važan kao i prvi. Hrvatsku je zahvatio val promjena''

Državno izborno povjerenstvo objavilo je odaziv birača na drugi krug lokalnih izbora do 16 sati. Od ukupnog broja birača (3.312.121) glasovalo je njih 912.821, odnosno 28,84 posto.

Biračkih mjesta u drugom krugu je 5.490, a njih 5.262 dojavili su podatke. Najveći odaziv do 16 sati zabilježen je u Ličko senjskoj županiji gdje je glasovalo 41,41 posto birača. Najmanje ih je na izbore izašlo u Međimurskoj njih 23,01 posto.

Po gradovima, najveća izlaznost na izbore je u Gospiću - 47,29 posto birača, dok je najmanja u Rijeci - 18,70 posto birača.

'Izlaznost je zadovoljavajuća'

Izlaznost je negdje u trendu kao do 11h. Sada je izlaznost ukupno 28,84% što je za 4 posto manje nego u prvom krugu ovih izbora. No izlaznost je znatno veća u odnosu na izbore 2009. godine u drugom krugu kada je iznosila 26,05%. Ova izlaznost je zadovoljavajuća ali je još uvijek niža nego što mi očekujemo poručio je predsjednik DIP-a, Branko Hrvatin.

Slaba izlaznost Riječana

Od četiri najveća grada najslabiji interes za izbore pokazali su Riječani - glasovalo ih je samo 18,70 posto. U Zagrebu je do 11 sati glasovalo 26,45posto birača, u Splitu 30,30 posto, a u Osijeku 31,78 posto.

Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača. Građani, njih nešto više od 3.300.000, glasovat će na oko 5.500 biračkih mjesta, što je oko tisuću mjesta manje nego u prvom krugu.

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koji trebaju dobiti gradonačelnike. Gradonačelnike bira još 15 većih gradova - Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula. Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županije su koje u drugom krugu biraju župane.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, do kada traje izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate. (A.E. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju