Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formalno potvrđeno:

Lokalni izbori 19. svibnja, od 18.travnja prestaju mandati lokalnih vijećnika i zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada donijela je i formalnu odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te izborima župana, gradonačelnika i općinskih načelnika, koji će biti održani 19. svibnja.

Sukladno dosadašnjoj praksi, građani će na birališta za lokalne izbore izići treće nedjelju u svibnju.Osim čelnih ljudi općina, gradova i županija, građani će na izborima 19. svibnja birati i njihove zamjenike.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Zamjenici iz redova nacionalnih manjina birat će se u 73 jedinice lokalne samouprave

U jedinicama lokalne samouprave koje, imaju do 10.000 stanovnika, birat će se po jedan zamjenik općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika. Tamo gdje je više od 10.000 stanovnika, te u gradovima sjedištima županija, odnosno županijama, bit će birana po dva zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, te župana.

Istodobno će biti održani i neposredni izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, tamo gdje imaju pravo na to, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda u sredinama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva.

'Zamjenici iz redova nacionalnih manjina birat će se u 73 jedinice lokalne samouprave i u njima će se birati njih 75, jer dvije jedinice imaju dva dodatna zamjenika. Od 75 zamjenika iz redova manjina njih 39 bit će izabrano iz redova srpske manjine, sedam iz talijanske, po četiri iz češke i mađarske,po dva iz rusinske, romske i bošnjačke te jedan iz reda slovačke nacionalne manjine. Istovremeno, bit će birano i 14 zamjenika iz redova hrvatskog naroda', objasnio je ministar Bauk.

18. travnja prestat će mandat svih općinskih, gradskih i županijskih vijećnika i zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Kad Vladina odluka o raspisivanju lokalnih izbora 18. travnja stupi na snagu, prestat će mandat svih općinskih, gradskih i županijskih vijećnika, te zastupnika u Skupštini grada Zagreba. Istodobno će prestati i obnašanje dužnosti Vladinih povjerenika u općinama Sutivan, Pribislavec i Kraljevec na Sutli, te gradovima Hvaru, Zlataru i Slavonskom Brodu.
Nakon što odluka stupi na snagu, posljednji rok za predaju kandidacijskih lista je 2. svibnja u ponoć.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene