Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amandmani neće pomoći

Lista M. Bandića i HDZ: Nekorektan porezni paket utječe na smanjenje proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilikom rasprave o zagrebačkom proračunu za 2015. koji je predložen u iznosu od 6,85 milijardi kuna i manji je za 6,6 posto od ovogodišnjeg, gradski zastupnici HDZ-a i s Liste Milana Bandića izrazili su žaljenje zbog "nekorektnoga" poreznog paketa koji je ostavio posljedice na proračun, a iz SDP-a poručuju kako je Hrvatska stala jer je stao Zagreb.

Između dva čitanja, podneseno je 40-ak amandmana, no proračun koji će u ponedjeljak Gradska skupština podržati ili ne, ostao je na istoj razini kako je i predložen. Dražan Bilokapić (HDZ) ocijenio je da se predloženi gradski proračun ne može popraviti s par amandmana pa stoga u HDZ-u nisu na tome ni previše nastojali.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Slika nije dostupna SJEDNICA SKUPŠTINE Smanjenje broja gradskih ureda odgođeno, a HDZ poručio: ''Bandićevim uštedama nekada se smijalo''

Zašto nije planirano više novca za Dom sportova? Što je s gradonjom Centra za gospodarenje otpadom? Zašto se ne planira novac iz EU fondova?, upitao je Bilokapić. "Hrvatska stoji zato što je stao Zagreb", ustvrdio je Davor Bernardić (SDP) te rekao da se to vidi po 35-postotnom padu komunalnog doprinosa i nedostatku investicija.

Novi problemi za Šukera i HNS: 'Pao' ugovor o kampu Svetice vrijedan 92 milijuna kuna

"Ništa od velikih projekata nije realizirano. Nije u planu ni obnova Maksimirskog stadiona, ni izgradnja Termi Zagreb, Kongresnog centra, Tehnološkog parka, lakošinske željeznice, Centra za gospodarenje otpadom, Sljemenske žičare", naveo je. Podsjetio je da su predložili 33 mjere kako bi se povećali prihode jer žele da Zagreb stane uz bok drugim europskim metropolama.

"Penjati se do vrha možete žičarom ili pješke, a kako nemamo žičaru, morat ćemo ići pješice", rekao je Bernardić. Njegova je rasprava izazvala niz replika i neslaganja HDZ-ovih gradskih zastupnika, a neke su teze nazvali sramotnima i licemjernima.

"Zagreb stoji jer Hrvatska već 12 kvartala nazaduje, svaka treća osoba je na rubu siromaštva, a naše mlade intelektualce tjerate van", rekla je Bernardiću Margareta Mađerić (HDZ) .

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek ustvrdila je da Zagreb nije dijelio istu sudbinu kao i cijela Hrvatska i dodala kako se povećao udio Grada Zagreba u ukupnom BDP-u u Hrvatskoj.

"Je li na nama da se verbalno porazimo i matiramo na politički način ili preuzemo odgovornost za stanje u Zagrebu?", upitala je. Dodala je i da za pripremu projekata treba i nekoliko godina pa će 2015. iskoristiti za pripremu projekata i studija izvodljivosti.

Jelena Pavičić Vukičević (Lista Milana Bandića) rekla je kako proračunu na želi dugi vijek, a želi ozbiljnu izmjenu kad Ustavni sud dade ocjenu na izmjene zakona o porezu na dohodak što su tražile brojne jedinice lokalne samouprave, među kojima i Grad Zagreb.

"Mjere sam shvatila kao popis dobrih želja jer nema dovoljno sredstava. No, vjerujem da će Gradska uprava kvalitetno odgovoriti na amandmane ako bi došlo do rebalansa i ako se Gradu vrati 800 milijuna kuna", rekla je.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ustvrdio je kako se svima udovoljiti nije moglo zbog nedostatka novca ili već preuzetih obveza, ali da će nešto više novca dobiti branitelji, socijalne djelatnosti i europske inicijative.

"Sve smo učinili kroz amandman zamjenice gradonačelnika i mislim da je to u ovim uvjetima primjereno", rekao je te napomenuo da su im, kad je započela procedura izrade proračuna, nedostajali pokazatelji makroekonomske i finacijske politike, zakonski okvir bio je nedorečen, a proračun se donosi u uvjetima recesije i krize. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene