Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od bjesnoće

Lisice i bjesnilo unose strah i nemir među Slavonce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastrašuje podatak da je osam od deset lisica pozitivno na bjesnoću.

Ono što povezuje te dvije životinje je bjesnoća. Zarazna bolest koja je, kako za životinje tako i za čovjeka, neizlječiva i smrtonosna.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

>> Bijesne lisice haraju po unutrašnjosti Istre

U dvorište obitelji Stojanović ušetala je lisica. I potamanila kokoši. Potencijalno bijesna životinja danima je plašila mještane. 'Izlegla se ovo ljeto. Bilo je troje mladih. Nitko nije htio ništa poduzimati', rekao nam je Franjo Stojanović iz Babine Grede.

8 od 10 lisica pozitivno na bjesnoću

Čim se, inače plaha životinja, približi ljudima, znak je to za uzbunu na bjesnoću. 8 od 10 lisica pozitivno je na taj virus. 'Promjene način ponašanja i zalaze u kuće, dvorišta, šeću naseljima to je prvi znak da može biti bijesna', kaže veterinar Branimir Domac. Obično se na njezinu jelovniku nađu domaće životinje.

Perad Ljerke Kist već je jednom nastradala. '10 komada mi je na hrpu poslagala', rekla nam je Ljerka, mještanka Sarvaša. S hladnijim je danima u dvorištu sve više nepozvanih gostiju. 'Čuvarica kuće' i mačke cijepljeni su protiv bjesnoće. U dvije godine broj slučajeva zaraze narastao je sa 650 na 800. 160 kuna za cijepljenje psa, Blaženki Primorac je zanemarivo kad zna da je bjesnoća neizlječiva bolest.

'Ako se uzme pas, onda se mora i voditi računa o njemu', ističe Blaženka. Izvor su najčešće lisice, ali i ostale divlje životinje. Najraširenija je bolest koju prenose životinje, a godišnje u svijetu od bjesnoće umre oko 55 tisuća ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene