Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas u stranim investicijama?

Grčićev plan: Riješiti pet velikih problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza je prepolovila ulaganja i strane investicije. Svi pokazatelji govore da su se one zemlje koje su uspjele privući najviše stranih investicija u novim industrijama i brže izvukle iz krize.

Irskoj je to uspjelo, a Hrvatska sada traži možda i taj put, čulo se na predavanju u središnjoj banci gdje su sve slušali i ministri Grčić i Linić. Vlada sljedeći tjedan šalje uredbu kojom se reguliraju i uvjeti za strane investicije te donosi zakon o strateškom investiranju, a ministarstvo financija čisti gospodarstvo od nelikvidnih tvrtki.

>> Investicije sad ili nikad!

Pročitajte i ovo Novi program Vlade - 2 Plan za novi mandat Vlada puno obećaje, a oporba ju ne štedi: "Program izgleda kao da ga je pisala umjetna inteligencija na lošem briselskom engleskom" Ivan Šipić - 1 Ministar demografije i useljeništva Bivši HDZ-ovac i vjeroučitelj na čelu novog ministarstva: Tko je Ivan Šipić?

Potpredsjednik Grčić zadao si je plan da u nekoliko mjeseci riješi pet velikih problema za strane investicije, pravnu sigurnost, sređivanje sudova, dokidanje monopola i radno zakonodavstvo. 'Pokušati, naravno, identificirati što su prioriteti i dva do tri pitanja mjesečno to pokušati rješavati', rekao je Grčić dok je Linić kazao: 'Vladin program je da u 4 mjeseca restrukturiramo financijski takva kapitalna društva da ih kapitalno ojačamo'.

Da bi napravila iskorak, Hrvatska osim privlačenja investicija mora povećati izvoz. Sljedećih mjeseci država će osmisliti program kako kreditnim linijama pomoći tvrtkama. HBOR, kao državna banka već ima dobre rezultate u poticanju izvoza, a guverner središnje banke na primjeru Irske pokazuje koliko je izvoz važan.

'Irska ostvaruje 90 posto izvoza iz stranih ulaganja kroz multinacionalne kompanije, a u Hrvatskoj je to 47 posto', rekao je Vujčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene