Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Investicije sad ili nikad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini mi se da je ovu poruku iz naslova napokon shvatila i Vlada. Iako je naravno s agresivnom politikom 'dajemo vam sve što trebate, samo investirajte' trebalo ići u startu mandata.

Ovako je godina izgubljena na nemoguće pokušaje pokretanja oporavka kroz investicije javnih tvrtki. Ne želim reći da one nisu potrebne, štoviše Vlada s njima mora nastaviti, no teza da javni radovi budu glavno uporište oporavka gospodarstva u ovako teškim okolnostima od početka je zvučala potpuno nemoguće. Govorili smo, upozoravali da to neće potaknuti rast. Kroz kolumne i TV reakcije vrhunskih stručnjaka. I to od samog početka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Premijeru, ne dopuštamo vam da nam ne dopustite pitanje!

>> Godina mandata: Puno poteza, malo rasta

Ali ok, masovna kritička histerija sada je zadnje što nam treba. Pokušaj je bio pogrešan, ali smjer je promijenjen na vrijeme, što je najbitnije. Zakonska konstrukcija koja na sebi sada treba iznijeti pokretanje gospodarskog oporavka kroz bitku za privatne investicije je postavljena. U novoj godini napokon imamo realne pretpostavke da nas ulagači doista počnu prepoznavati kao "business-friendly" destinaciju. Uz regulatorne pretpostavke za privlačenje ulaganja dolazi i punopravno članstvo u EU. Pravna sigurnost i rubna pozicija Unije imat će također pozitivan učinak na priljev investicija. U sve treba uračunati i prirodnu sreću da se geostrateški nalazimo upravo tamo gdje se sada većina ozbiljnih biznis-igrača želi pozicionirati. 

Zbog svega toga sam doista optimističan bez obzira na teško stanje ekonomije. Napokon smo počeli raditi sve ono što godinama upozoravam da trebamo. I nije to bila teška filozofija s kojom ja kao glumim neki ekonomski autoritet. Ja samo prenosim informacije o isprobanom modelu kojim države osiguravaju gospodarski rast vrlo brzo. Model koji su primijenile države poput Slovačke, čiji građani sada žive puno bolje.

Strateški okvir najvažnije Vladine politike u sljedećoj godini dugoročno je najbitnija stvar za dizanje standarda građana, odnosno poticanje zapošljavanja. Okvir se sastoji od nekoliko elemenata: 

- ZAKON O POTICANJU INVESTICIJA

- ZAKON O STRATEŠKIM INVESTICIJAMA

- AGENCIJA ZA INVESTICIJE I KONKURENTNOST

- VLADINO RADNO TIJELO ZA PRIVATNE INVESTICIJE

Naravno uz stalno smanjivanje poreznih opterećenja, koje se događa proporcionalno s dizanjem gospodarskog rasta. Jer ovo je tek "početak kraja" loše hrvatske ulagačke politike, kako bi u svom stilu rekao premijer. Za sam kraj tog lošeg razdoblja, koje nas je zabilo u najmrčaniji kutak svjetske ulagačke mape, trebat ćemo još samo jednu "sitnicu"- rezultate!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene