Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zaduživanje je stvar ministra'

Linić odgovorio Institutu za financije: Neću odgovarati ljudima koji slabo poznaju financije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Linić je poručio da je stvar ministra kako ćemo se kratkoročno zaduživati, nakon što su stručnjaci iz Instituta za javne financije poručili da Vlada nema strategiju.

"Neću odgovarat ljudima koji slabo poznaju financije. Neka mi objasne zašto su spavali deset godina. Mišljenje stručnjaka saslušat ću oko toga što treba učiniti s HŽ-om, HAC-om i drugim tvrtkama koje trebaju restrukturiranje, a kako ćemo se kratkoročno zaduživati je stvar ministra financija", odgovorio je ministar Slavko Linić Institutu za javne financije koji je u četvrtak objavio osvrt u kojem su utvrdili da se Vlada, umjesto da radi na poboljšanju uvjeta zaduživanja, trudi pronaći nove modalitete zaduživanja po nepovoljnim uvjetima.

'Vlada nema strategiju': Na dvije sjednice povećali javni dug za oko četiri MILIJARDE kuna!?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Dokument su potpisali stručnjaci dr. sc. Anto Bajo i dr. sc. Marko Primorac koji su na primjerima objasnili kako je Vlada u samo tjedan dana povećala javni dug za oko četiri milijarde kuna.

Mišljenja su da Vlada nema strategiju za upravljanje javnim dugom, te da gubi kontrolu nad troškovima zaduživanja i ne trudi se pronaći povoljnije uvjete zaduživanja.

Vladu su upozorili kako, po njihovom mišljenju, visoki troškovi zaduživanja i kreativne financijske transakcije neće proći nezapaženo kod Europske komisije.

Grčić: Vlada mora koristiti sve moguće izvore

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić naglašava da Hrvatskoj u ovoj godini za refinanciranje dugova treba 50-55 milijardi kuna te stoga "mora imati širok spektar potencijalnih izvora sredstava za finaciranje i refinanciranje duga".

"Iznosi koji se spominju (4 milijarde kuna) manji su od 10 posto od ukupnog refinanciranja, a svi su u funkciji refinanciranja nečega što je nastalo svih ovih godina. Prema tome, Vlada mora koristiti sve moguće izvore da bi to osigurala", ustvrdio je.

To što se o zaduživanjima odlučivalo na telefonskoj sjednici Vlade Grčić ne smatra spornim. "To je manje bitno, pitanje je samo hitnoće uspostave aranžmana, ali ništa tajnovito tu nema", rekao je.

I Maras odbacio kritike: Vlada se nije zadužila mimo proračuna

Kritike iz analize Instituta za javne financije odbacuje i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglašavajući da Vlada "vrlo jasno zna kako upravljati deficitom i javnim financijama idućih godina".

Zaduženja su, istaknuo je, bila potrebna i Vlada se nije zadužila mimo proračuna. "Taj dio novca je bio potreban, morali smo to odraditi i nije bilo mimo proračuna, to je u planu prihoda i rashoda", rekao je i dodao da plan zaduživanja uvijek postoji, pa tako i za ovu godinu. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene