Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivne reakcije vladajućih

Nismo 'smeće': 'Ocjena Fitcha je potpora Vladi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je zadržavanje dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske, koje je danas objavila agencija Fitch, potpora Vladi u mjerama koje je poduzela i namjerava poduzeti.

Iz Fitchova obrazloženja vidi se vjera da Vlada nešto može učiniti promjenama, ali i ogromna očekivanja, a to znači da nema nastavka Vladine politike bez reformi i strukturnih promjena s kojima se ne smije odugovlačiti i u kojima treba biti efikasan, rekao je Linić u izjavi novinarima.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

>> Fitch: Kreditni rejting Hrvatske ostaje isti, prognoza negativna

U isto vrijeme, kaže Linić, tu su i vrlo jasne poruke da su zaduženja prevelika i da Hrvatska mora smanjiti deficite i biti odgovorna u vođenju fiskalne i ekonomske politike. 'Nemamo vremena za bilo kakvo opuštanje. Ocjena da se rejting zadržava za Vladu je poticaj da još žešće ustraje na programima koje je zacrtala', kazao je Linić. Ocjenjuje da će nakon Fitchove objave Vladi biti lakše razgovarati s drugim agencijama.

Izdavanje vrijednosnica

'S Fitchem smo razgovarali o pretpostavkama, a danas kad razgovaramo s ostalim agencijama ipak imamo proračun, neke mjere, strukturne poteze koje smo proveli, znači ipak nešto što je lakše obrazlagati nego kad smo obrazlagali agenciji Fitch', rekao je Linić.

Dodao je da u isto vrijeme, s obzirom da Vlada razmišlja da dio deficita i refinanciranje za ovu godinu obavi izdavanjem vrijednosnica na stranom tržištu kapitala, Fitchove ocjene znače da se kamata neće značajnije mijenjati i, što je najvažnije, da će Vlada biti uspješna u izdavanju obveznica.

Rebalans proračuna u srpnju

Na upit o tempu izdavanja obveznica, Linić je rekao da je Ministarstvo financija objavilo pozivne natječaje i razgovore s potencijalnim bankama koje će s državom sudjelovati u izdanju. Procjenjuje kako će do kraja tjedna biti pripremljena odluka o izlasku na financijska tržišta, a izlazak bi bio vjerojatno početkom travnja.

Upitan što konkretno znače Vladine najave koje se spominju u obrazloženju Fitcha, kako je Vlada najavila rebalans proračuna u srpnju i nove mjere štednje te reforme na tržištu rada do polovice ove godine, Linić je odgovorio da je u razgovorima s Fitchom bila pretpostavka da Hrvatska ima konzervativne metode ostvarenja svojih prihoda.

Od lipnja niz novih zakona

To znači da će, budemo li doista imali veće ostvarenje prihoda s obzirom na mogući rast s osnova kapitalnih investicija, uz inflaciju od 2,5 posto, ta sredstva ići u smanjenje zaduženja i deficita, rekao je Linić dodajući da neće biti popuštanja potrošnji.

Što se tiče Zakona o radu rekao je da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema niz zakonskih projekata vezanih za kolektivno pregovaranje i odnose sa socijalnim partnerima, tako da će do lipnja spremiti niz novih zakona koji će regulirati područje rada dovoljno fleksibilno da bi se mogle provesti promjene, ali u dogovorima sa socijalnim partnerima.

Agencija Fitch potvrdila je danas važeći rejting Hrvatske napominjući da su Hrvatskoj potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije. Fitch je zadržao hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti na 'BBB-' i za zaduživanje u domaćoj valuti na 'BBB'. Potvrđena je i negativna prognoza. Aktualni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene