Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje plaće u srpnju

Linić naredio - vratiti novac državi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Linićevi inspektori od jutra su na nogama. Kolektivni ugovor u zdravstvu, kojega je potpisao bivši ministar Darko Milinović, sud je proglasio ništavnim.

Ministarstvo financija, kako neslužbeno doznajemo, poslalo je dopis Ministarstvu zdravlja i traži do sljedeće srijede imena i prezimena onih koji su temeljem Kolektivnog ugovora dobivali dodatak na plaću. Traže se njihova radna mjesta, koeficijenti i koliko su dobili dodataka od siječnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo

>> 'Pao' Kolektivni ugovor: Liječnici će morati vratiti isplaćenih 420 milijuna kuna?

Isto tako, prema neslužbenim informacijama, kada Ministarstvo dobije popis imena sve šalje državnoj riznici koja isplaćuje plaće. A oni će zapravo u srpnju, na plaći za lipanj, svima koji su primili novac zadnjih mjeseci umanjiti plaću za iznos koji su primili nezakonito.

Ministarstvo također upozorava da će dignuti kaznene prijave protiv svih onih u zdravstvu koji neće poštivati ovu odluku.

Sindikat liječnika spreman i na štrajk za obranu prava iz Kolektivnog ugovora

Hrvatski liječnički sindikat spreman je iskoristiti sva pravna i sindikalna sredstva kako bi obranio prava iz Kolektivnog ugovora koji je presudom zagrebačkog Županijskog suda proglašen ništetnim, najavio je danas predsjednik sindikata Ivica Babić. 'Nezadovoljni smo presudom i iskoristit ćemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju, od Vrhovnog i Ustavnog suda Hrvatske do Europskog suda u Strasbourgu', izjavio je Babić.

Sindikat liječnika također je spreman na industrijske akcije, uključujući i štrajk, kako bi se izborio za normalno plaćanje dežurstava i pripravnosti. 'Ne pristajemo na smanjivanje prava s osnova prekovremenog rada - svima u Hrvatskoj osim liječnicima normalno se plaćaju prekovremeni i noćni rad, pa isto treba vrijediti i za nas', poručio je Babić.

Ostojić: Izrađuju se svi mogući scenariji

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas da se nakon presude izrađuju 'svi mogući scenariji', a kao jedan od mogućih scenarija spomenuo je da bi oni kojima su bili isplaćivani nezakoniti dodaci taj novac morati vratiti. No, Babić kaže da to ne dolazi u obzir, jer Zakon o radu jasno kaže da nema nikakvog vraćanja novca. Nije točan ni podatak kojim se barata u javnosti da je ove godine za dežurstva i pripravnost isplaćeno 420 milijuna kuna, kaže Babić i tvrdi da 'u neto iznosu nije isplaćeno niti 100 milijuna kuna'.

Kroz cijelu godinu za dodatke za dežurstva i pripravnost osoblje koje dežura u bolnicama trebalo je primiti ukupno 230 milijuna kuna, rekao je Babić dodavši kako je brojka od 840 milijuna kuna na godišnjoj razini 'daleko pretjerana'.

Tužbu podignuo Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda i proglasio ništetnim Kolektivni ugovor koji je 27. listopada prošle godine potpisao bivši ministar Darko Milinović, u vrijeme tzv. tehničke Vlade. Sudsku tužbu podignuo je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zbog sumnje da kolektivni pregovori s odlazećim ministrom nisu bili vođeni u dobroj vjeri. (Mislav Bago/ Hina/ A.E.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene