Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje akcija "Mila za sve"

Marin Rončević: ''Mila je izvrsno, počele su pripreme za liječenje. Njezin je liječnik skroman i samozatajan tip"

Mila Rončević u bolnici u Philadelphiji (Foto: Obiteljski album)
Mila Rončević u bolnici u Philadelphiji (Foto: Obiteljski album) Obiteljski album
Aktualno Galerija Marin Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Marin Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mila Rončević u bolnici u Philadelphiji (Foto: Obiteljski album) Galerija 1/2 >>
Dvogodišnja djevojčica Mila, koja je u borbi protiv opake bolesti uspjela ujediniti cijelu Hrvatsku, trenutno se nalazi u Philadelphiji na liječenju, a njezin otac Marin Rončević javlja da su započele analize i pripreme za prvi ciklus liječenja.

"Mila je izvrsno, započeli su sa svim analizama i pripremnim radnjama za prvi ciklus liječenja, koji će biti maksimalno individualiziran i prilagođen. Upoznali smo velik tim liječnika i sestara koji će skrbiti o Mili, i profesora Aplenca, koji je izrazito skroman i samozatajan tip", rekao je Marin Rončević.

Pročitajte i ovo Obitelj Mile Rončević za Provjereno (Foto: Provjereno) - 2 PROGOVORIO I O ZAKLADI MILA ZA SVE Marin Rončević iz SAD-a: "Dragi prijatelji, Mila je dobro, nema neke sjajne nalaze, ali to je i očekivano. Čekamo transplantaciju" Marin Rončević (Foto: Dnevnik.hr) "mila je još uvijek dobro" Tata malene Mile najavio osnivanje zaklade za 10-ak dana i uputio emotivnu poruku

Poručio je kako su obitelji na dispoziciji Veleposlanstvo Hrvatske u SAD-u te predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata Steve Rukavina. 

"Smješteni smo u hotelu, kojeg je platilo Društvo Hrvata u Americi, u neposrednoj blizini, ali kroz dan dva, čim se snađemo, idemo na prijateljsku adresu u blizini. Kakav će biti smještaj, potpuno nam je nebitno jer smijemo biti skupa u bolničkoj sobi, pa tu i planiramo biti", kaže Rončević.

Rukavina je potvrdio kako je riješen hotel za obitelj Rončević.

"Nadamo se da ćemo im uspjeti riješiti stan kao jedno dugoročnije rješenje, to bi bilo idealno, kao zajednica ćemo im pomoći i dati podršku na koji god način im bude trebala", rekao je Steve Rukavina. 

"Mila je dobro, vesela je..."

Rončević je u prethodnoj  izjavi, prvoj od dolaska u Philadelphiju rekao je da je Mila dobro, da je vesela i da je već primila svoju terapiju. Apelirao je na javnost i medije da je obitelji sada potreban mir kako bi se mogli u potpunosti posvetiti Milinu izliječenju.

Sam put do Philadelphije dobro je prošao, Milu je za put pripremila profesorica Roganović. ''Mogli smo putovati, kako bi rekao jedan fizioterapeut na našem odjelu, bez "fifija". "Fifi" je stalak sa svim tim stvarima koje nosi. Ona je svoju terapiju primila sada. Ovdje će primiti drugu terapiju koju treba", rekao je Marin Rončević u svojoj prvoj izjavi nakon dolaska u Philadelphiju.

Obitelj Rončević svoju borbu tek počinje, a Milin otac zamolio je sve da nastave moliti i slati lijepe misli, ali da im je sada potreban mir kako bi spasili svoje dijete.

 

''Stvarno bih vas sve skupa zamolio da nas pustite da se mi posvetimo svojoj najtežoj borbi. Za nas borba tek počinje. Sredstva su tu, a sada jedino molitva i znanje ovih liječnika mogu pomoći, pa bih ja zamolio liječnike da se potrude, a sve koji su nam do sada pomagali da se pomole, a ako se ne mole, barem da pomisle nešto lijepo za nas i svu drugu bolesnu djecu, prvenstveno u Hrvatskoj, ali i svugdje u svijetu'', zamolio je Rončević.

Akcija ''Mila za sve''

Apelirao je na medije i da akciju "Svi za Milu" privedu kraju, odnosno da može krenuti akcija s novim nazivom.

"Apeliram na medije da je akcija 'Svi za Milu' prestala i da sad može krenuti akcija 'Mila za sve'. Od viška sredstava koje smo prikupili, u dogovoru s državnim institucijama, konkretno s Uredom predsjednice, Vladom RH i Ministarstvom financija, pokušat ćemo dogovoriti i apelirati da se ta sredstva utroše za onu djecu kojoj HZZO i državne institucije ne mogu pružiti adekvatnu i dovoljno brzu pomoć'', kaže Marin Rončević, koji poziva na osnivanje svojevrsne fondacije koja bi rješavala probleme koje postojeće institucije i alati kojima raspolažemo ne mogu riješiti.

 

Slijede detaljni nalazi

Milin tata kazao je da će liječnici u Philadelphiji ponoviti sve pretrage i provjeru genoma kako bi znali prilagoditi njezinu terapiju.

''Sigurno je da će se uključiti u klinička istraživanja ili razmotriti opciju uključivanja Mile u kliničke studije koje postoje. Sigurno je da će pokušati djelovati na te njezine aberacije na načine na koje oni znaju i vjerujem saznanjima koja oni u ovom trenutku nisu spremni dijeliti s ostatkom svijeta. Zato se nadam da bi mogli postići uspjeh, koji nitko, naravno, ne može garantirati jer je naše i dalje teško bolesno, i dalje životno ugroženo. Neki ljudi od ovoga rade i sprdačinu, što je katastrofalno. Ali ako to dijete, ili bilo koje drugo oboljelo od akutne leukemije ima šanse, onda je to na ovom mjestu'', kazao je Marin Rončević.

 

Obitelji Rončević pomoć oko dočeka i prijevoza ponudili su i predstavnici udruge Hrvata u Philadelphiji. Oni su obitelji obećali i smještaj za vrijeme boravka. U bolnici bi Mila prvo trebala proći pretrage nakon kojih će biti donesena odluka o eksperimentalnom liječenju.

Steve Rukavina, jedan od čelnika udruge Hrvata u Americi, također je dočekao Milu i njezine roditelje. "Ja sam samo dio lokalne hrvatsko-američke zajednice koja će obitelji pružiti svu ljubav i podršku, ne samo danas i kratkoročno, nego dugoročno, koliko god će Mila, Marin i Sanja biti u ovoj najboljoj mogućoj klinici za njezinu rijetku leukemiju", rekao je Rukavina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene