Obavijesti Video Pretražite Navigacija
s malim kašnjenjem

Sretno, Mila! Obitelj Rončević sletjela u Philadelphiju!

Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr)
Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Mila Rončević s roditeljima stigla u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Galerija 1/6 >>
Mila Rončević zajedno sa svojim roditeljima stigla je u Philadelphiju nešto prije 22 sata po našem vremenu.

22:00 Mila Rončević i njezini roditelji, Marin i Sanja Rončević, sletjeli su u Philadelphiju malo prije 22 sata. Avion je kasnio i u slijetanju nešto više od pola sata.

Pročitajte i ovo Mila Rončević vratila se kući - 8 i dalje je u visokom riziku Otac Mile Rončević: "Ne želimo i ne možemo reći da je sve OK i gotovo jer to jednostavno ne možemo znati" Slika nije dostupna Dobre vijesti iz SAD-a Hoće li se malena Mila uskoro vratiti u Hrvatsku? Otac Marin Rončević: "Dobro je i brojimo dane do povratka!"

Sanitetskim vozilom odmah su krenuli put bolnice u kojoj Mila nastavlja borbu za život.

Pomoć u vezi s dočekom i prijevozom ponudili i predstavnici udruge Hrvata u Philadelphiji. Oni su obitelji obećali i smještaj za vrijeme boravka. U bolnici bi Mila prvo trebala proći pretrage nakon kojih će biti donesena odluka o eksperimentalnom liječenju.

Steve Rukavina, jedan od čelnika udruge Hrvata u Americi, također je dočekao Milu i njezine roditelje. "Ja sam samo dio lokalne hrvatsko-američke zajednice koja će obitelji pružiti svu ljubav i podršku, ne samo danas i kratkoročno, nego dugoročno, koliko god će Mila, Marin i Sanja biti u ovoj najboljoj mogućoj klinici za njezinu rijetku leukemiju", rekao je Rukavina.

 

Odlazak Mile na liječenje

Avion Croatia Airlinesa sletio je u 10:40 u zračnu luku Frankfurt. Obitelj Rončević u Frankfurtu je bila do 13:10, kad je uzletio avion Boeing 747-430 na letu prema Philadelphiji. Na Philadelphia International Airport avion Lufthanse s Milom i njezinim roditeljima trebao bi sletjeti u 15:35 po lokalnom vremenu, odnosno oko 21:35 po našem vremenu.

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima Mila je, uz pratnju roditelja, napustila Dječju bolnicu Kantrida u Rijeci i krenula prema Zračnoj luci Franjo Tuđman. Nešto poslije 8 sati Rončevići su stigli u Zagreb. Dočekao ih je pljesak prisutnih.

"Hvala vam svima, ne znam što reći. Vidite je, spremna je za dalje", kratko je kazao Milin otac Marin Rončević okupljenim novinarima na zagrebačkom aerodromu. Majka Sanja Matijević Rončević potvrdila je da cijena koju su u toj bolnici formirali iznosi nešto manje od 3 milijuna američkih dolara, a s popustom će iznositi oko 2,3 milijuna dolara.

Avion za Frankfurt sa zagrebačke zračne luke poletio je u 9:05, a iz Frankfurta Rončevići lete za Philadelphiju u 13:10.

Pregovori s bolnicom trajali do 23 sata

"Milin otac Marin prodaje kuću, ne odustaje od toga. Jučer su pregovori s bolnicom u Philadephiji trajali do 23 sata, nemam sve podatke, no znam da je dogovor postignut. Nadamo se da neće trebati druge faze, da će biti sve riješeno onako kako je planirano. Za smještaj su imali dvadesetak ponuda od naših ljudi koji su tamo. Sanitetom s aerodroma idu u bolnicu i tamo će biti osiguran i smještaj za roditelje. Uvijek će uz Milu biti barem jedan roditelj. Hvala svima, još jedanput, u Milino ime", kazao je uz puno emocija i u suzama Milin djed Vladimir Rončević.

Nakon mukotrpnih pregovora koji su se protegli do nešto poslije 23 sata u ponedjeljak postignut je dogovor s Dječjom bolnicom u Philadelphiji. Po planu liječenja djevojčica će primiti dvije kemoterapije i transplantaciju. Ako ta metoda ne bude uspješna, dogovoreno je da će američka bolnica o svom trošku prebaciti Milu u neki drugi centar koji može pružiti metode s kojima može doći do izlječenja.

Marin Rončević, Milin otac, potvrdio nam je kasno sinoć da je dogovor postignut i da im bolnica jamči da će, ako ne budu mogli liječiti njihovo dijete tamo, Mila biti premještena u neki od svjetskih centara koji provode eksperimentalno liječenje. 

Plan liječenja koji im je prvotno ponuđen uključivao je kemoterapiju i transplataciju, no roditelji su inzistirali i na svojevrsnom planu B ukoliko ta metoda ne bude uspješna, što je u konačnici i dogovoreno. 

Cijena liječenja oko 15,2 milijuna kuna

Prema ponudi na koju su Marin i Sanja pristali, cijena liječenja iznosit će nešto više od 2,9 milijuna dolara, a odobren im je popust od 20 posto, pa će trošak liječenja iznositi oko 2,3 milijuna dolara, odnosno oko 15,2 milijuna kuna

Posljednje informacije govore da je za Milino liječenje prikupljeno oko 5,2 milijuna dolara (oko 34 milijuna kuna), a sav preostali novac bit će iskorišten za liječenje druge djece. 

Iako je pokrenuta i peticija kako bi se Marina i Sanju odgovorilo od namjere da prodaju svoju kuću u kojoj žive, s obzirom na to da je prikupljeno znatno više novca nego što je potrebno za Milino liječenje, oni za to ne žele ni čuti. Peticiju je do ponedjeljka u ponoć potpisalo 23.350 ljudi

"Mi smo svoje rekli, kuću smo već prodali"

"Mene nitko ne može nagovoriti ni na što, a ženu ne mogu ni ja nagovoriti. Ja sam tu kuću već prodao. Potpisao sam ugovor kod javnog bilježnika i u utorak sjeda 115.000 eura na moj tekući račun. Taj će novac moj otac, kojeg smo opunomoćili, preusmjeriti za liječenje druge djece i nema tog čovjeka koji bi me mogao nagovoriti da postupim drukčije. Svaka čast nama svim Hrvatima, pa i Srbima, Bosancima i Slovencima, što smo uspjeli skupiti toliko love, ali mi smo svoje rekli. Ja sam svoje rekao", rekao je Marin za DNEVNIK.hr.

Kaže da će, kada se vrate s liječenja, vjerojatno na kredit kupiti drugu kuću ili stan. Nebitno im je to u ovom trenutku. "Ne brinite se za nas, snaći ćemo se. Ali stojim sto posto iza onoga što sam rekao, mi ćemo svoju kuću prodati", kaže Marin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene