Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas dan odluke

Javne službe u štrajk, državne uz Vladu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati i Vlada i dalje su bez dogovora oko smanjenja plaća u državnim i javnim službama. Vlada je dala posljednji rok - danas je dan odluke. Liječnici, profesori i učitelji već najavljuju prosvjede, dok su policajci, carinici i poreznici, čini se, bliže Vladinom prijedlogu.

Posljednji sati do odluke o Vladinom prijedlogu, a sindikati svoje stavove skrivaju kao zmija noge. Je li istina da su sindikati podijeljeni? 'Ne, nije istina, nisu podijeljeni. To su dezinformacije, situacija je takva da je sve skupa još uvijek status quo', kaže Dubravko Jagić iz Sindikata policije. Sindikati državnih službi ističu kako je pred njima cijela noć pregovora. No, sve je izvjesnije da će smanjenju plaća uz novi Vladin prijedlog reći 'Da', iako su u manjini i predstavljaju oko 60 tisuća osoba. S druge strane, prijedlog ne podržavaju sindikati javnih službi, koji su tri puta brojniji.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 ništa od štrajka Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

'Između dva zla izabrati manje'

'Čovjek je uvijek prisiljen da, ako mora birati između dva zla, da naravno uvijek izabere ono manje zlo', objašnjava Jagić. No, znači li to da će prihvatiti ćete prijedlog? 'Ne, ja nisam rekao da ću prihvatiti nego da ćemo još se konzultirati', kaže dalje Jagić. Vlada se još nada pozitivnom rješenju. U suprotnom njezin potez moglo bi biti ukidanje kolektivnog ugovora. U tom slučaju, nakon tri mjeseca otkaznog roka plaće se vraćaju na lanjsku razinu, ali sindikati ostaju i bez dodatnih materijalnih prava poput božićnica, regresa, prijevoza, nagrada. I dok i jedna i druga strana imaju argumente, imaju i minuse, tvrde ekonomski stručnjaci.


'Sindikati bi morali odustati od svojih maksimalističkih zahtjeva, ali s druge strane, i Vlada bi morala pronaći načina da se i u drugim segmentima javne potrošnje nađu bitno veće uštede nego ove o kojima se do sada govori', kaže ekonomski analitičar Damir Novotny. Kompromisa za sada nema, a on je jedino rješenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene