Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad četvrti mjesec zaredom

Lice krize: Potrošnja pala 5,1 posto, ali raste potrošnja alkohola, cigareta i tableta...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok suša uništava poljoprivrednike, proizvođači i trgovci na novom su udaru zbog loše gospodarske situacije.

Jedino što se kupuje više su cigarete, alkohol i tablete. Ostalo stoji loše. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošnja na malo pala je u lipnju za drastičnih 5,1 posto!

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Tržnica Dolac Blagadni pred vratim Božić je sve skuplji, cijena bakalara i do 59 eura po kili: "Pa neki se žale, ali svatko izabere ono što može"

>> Novi udar na džep građana! Od jeseni hrana poskupljuje 10 posto

Jedan je od razloga pada potrošnje velika nezaposlenost, a onaj tko je bez posla i plaće, logično, nema što trošiti. Oni sretnici koji imaju posao, njima plaća nije znatno rasla, a tu je i onaj treći razlog - PDV. Ovakav pad potrošnje pokazuje prije svega lošu sliku hrvatskog gospodarstva. No, unatoč padu potrošnje, prema izvješću o trošarinama Ministarstva financija, više se pije alkohol, više se puši, ali i pije tableta.

Novčanici građana sve tanji, a trgovačke blagajne sve praznije. Promet u trgovini na malo pao je za 5,1 posto, četvrti mjesec za redom. 'Iz mjeseca u mjesec bilježimo pad na nižu osnovicu i on je uzrokovan padom realnih plaća i mirovina, padom zaposlenosti, padom kreditiranja i psihološkim faktorom', rekao je Boris Vukelić iz Ceha trgovine HOK-a.
Zbog straha od neizvjesnosti, građani kupuju samo najosnovnije. Utjecaj na to imao je i PDV. 'Nešto brži rast cijena, pogotovo cijena proizvoda i usluga za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, jednostavno smanjuje raspoloživi dohodak kućanstava za potrošnju', rekao je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar.

Loše stanje u gospodarstvu samo je potvrdila statistika o padu potrošnje. No, njezin uzrok nije samo kriza. 'Ono što je najznačajniji utjecaj imalo na smanjenje potrošnje je poskupljenje energenata, odnosno struje i plina', dodaje Šantić. Građani zato pored robe najviše samo prolaze.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene