Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog suše

Novi udar na džep građana! Od jeseni hrana poskupljuje 10 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog dugotrajne suše koja hara, ne samo Hrvatskom, već i cijelim svijetom stručnjaci predviđaju poskupljenje hrane i do 10 posto.

Ekonomski analitičari kažu da već od jeseni možemo očekivati val poskupljenja. Amerika je objavila da im je kukuruz potpuno podbacio, a oni su veliki izvoznici stočne hrane. Što će poskupjeti? Sve osnovne živežne namirnice - kruh, meso, mlijeko, voće i povrće. I najmanje poskupljenje teško će podnijeti naši građani, koji velik dio svojih primanja daju upravo na hranu.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu" Poskupljenje hrane - 1 Jeste li primjetili? Cijene hrane su skočile, posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo. Razlog? Problem na drugom kraju svijeta

>> Cijene rastu, potrošnja pada: Građani sada štede i na hrani

Da nije zalijevala, Žužana bi danas imala prazan plastenik. Ovako ima dobar urod paprike, ali i velik račun za vodu. Kaže da je potrošila gotovo duplo više vode nego lani.

Suša hara svijetom, kukuruz je potpuno podbacio i na svjetskim burzama već sad skaču cijene krušarica. 'Pšenica će negdje u devetom i desetom mjesecu biti 1,80 kuna, a sad govorimo negdje o 1,30 kuna do 1,40 kuna. Dakle, neminovno će doći do poskupljenja hrane', kazao je Zoran Kovačević, iz Hrvatske gospodarske komore u Osijeku.

Hrvatska obitelj na hranu troši 40 posto ukupnih primanja

I najmanje poskupljenje hrane hrvatski će građani itekako osjetiti. Naime, prosječna hrvatska obitelj na hranu troši 40 posto ukupnih primanja. Usporedbe radi, američka obitelj troši svega 13 posto ukupnih primanja. Hrvatska je, za razliku od mnogih zemalja svijeta, imala dobru žetvu pšenice.

'Sva pšenica koja je ostala u Hrvatskoj, koja će se sutra mljeti u brašno je plaćena po 1,35 kuna. Apsolutno nema razloga da bilo šta poskupi', rekao je Matija Bilošić, iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Poskupljenja su vezana upravo za stanje na svjetskom tržištu. A mi uvozimo sve - od banana do jabuka, mesa i mlijeka. No, čak i da više proizvodimo sami, trgovci ne bi propustili priliku za zaradu. I ovo poskupljenje najviše će platiti oni koji najmanje imaju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene