Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Letica prijavio Mesića zbog sukoba interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni saborski zastupnik Slaven Letica podnio je podnesak Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa od kojega traži da upozori predsjednika države Stjepana Mesića da to što je u tjedniku Globus predstavljen kao specijalni izvjestitelj nije u skladu sa zakonom i predsjedničkim ovlastima.

Letica je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da Globus, najavljujući svoje izdanje, predsjednika Mesića predstavlja kao specijalnog i ekskluzivnog izvjestitelja s Kube i SAD-a, gdje je boravio zadnjih dana, a što je, tvrdi, protivno zakonu. 

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Smatra, naime, da je praksa po kojoj je predsjednik države dopisnik jednog privatnog medija nedopustiva u demokratskom svijetu, da je to presedan koji se ne smije događati. 

Od Povjerenstva ne traži da kazni Mesića, već da predsjedniku te njegovom Uredu i javnosti "ukaže na nedopustivost te prakse". 

"Radi se o neznanju predsjednika Mesića koji je otišao na put na teret poreznih obveznika", rekao je Letica. 

Poticaj za podnošenje podneska dobio je, kaže, od jedne Zagrepčanke "koja je bila užasnuta najavama za Globus". 

Letica je izvijestio i da je Saboru uputio prijedlog izmjena Kaznenog zakona koje predviđaju tri nova kaznena djela. Kazneno djelo veleizdaje predviđa minimalnu petogodišnju zatvorsku kaznu za svako ustupanje hrvatskog teritorija, voda, rijeka ili mora stranim državama. 

Kaznenim djelom ugrožavanja državne neovisnosti smatralo bi se dovođenje Hrvatske u podređenost ili ovisnosti prema drugoj državi, savezima država, multinacionalnim kompanijama, financijskim i drugim institucijama, a zarobljavanjem države svako podmićivanje državnih dužnosnika u namjeri da se utječe na donošenje zakona i odluka koje pogoduju nekoj pravnoj osobi. 

Letica od Sabora traži da na predstojećoj sjednici održi završnu raspravu o reviziji pretvorbe i privatizacije, kako bi se jasno iskazala namjera za oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Zahtijeva i da se spriječi potpredsjednika HNS-a Radimira Čačića u nastavku "divlje protuzakonite izborne kampanje" kojom HNS, tvrdi, krši zakon koji točno propisuje kada počinje i koliko traje izborna promidžba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene