Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krive deklaracije

Ova je droga sve veći problem u Hrvatskoj! A potpuno je legalna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spice droge su dostupne preko smart shopova u kojima se kupuju kao sol za kupanje, osvježivači prostora, no to su kombinacije raznih kemikalija, teških metala, benzena, crvenog fosfora.

Kako bi spriječili sve veću uporabu tzv. legalnih spice droga u tijeku je izmjena zakona, izrada generičke liste, ali i određivanje tko će biti odgovoran za koja postupanja, a sve kako bi se onemogućila upotreba sintetičkog kanabisa koji se u našoj zemlji legalno prodaje po smarth shopovima.

Stoga je u Splitu danas započela dvodnevna regionalna radionica za četiri dalmatinske županije na kojoj je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković predstavio sustav suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj upozorivši kako je uporaba legalnih droga opasnija od već poznatijih jer se ne zna što se i u kojoj količini prodaje. Takve droge su stvorene da bi zaobišle zakonsku regulativu, napomenuo je Petković.

Radionicu je organizirao vladin Ured za suzbijanje zlouporaba droga zajedno s Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnim odvjetništvom te Pravosudnom akademijom. Želi se vidjeti koliki je problem, ali i utvrditi koliko su takve tvari prisutne na našem tržištu, dodao je Petković.

'I Europa posljednje tri ili četiri godine ima isti problem. Svjesni su da se protiv toga zajedno trebamo boriti. Sada smo i mi dio Europske unije te na horizontalnoj radnoj grupi za droge aktivno učestvujemo, no problem je što je vrlo teško uskladiti nepostojeću regulativu. S jedne strane imamo problem supstanci koje su opasne, ali isto tako ne možemo ograničiti slobodu kretanja roba. Jednostavno treba vidjeti koje supstance i tvari su opasne te kakav je njihov rizik u primjeni i onda tim tvarima ograničiti mogućnost njihove primjene', objasnio je Petković.

Beograd: U kliniku došao ovisnik od droge 'Krokodil', tijelo mu se raspadalo!

Najavio je da se planiraju mjere koje će se odnositi na pojačani nadzor i preventivne aktivnosti te na izmjene zakonske regulative i stvaranje generičke liste, kako bi se u konačnici smanjila dostupnost takvih supstanci. Dodao je da je Europska unija već izradila uredbu koja će regulirati to područje te podsjetio da je problem psihoaktivnih tvari u tome što se radi o cijelom nizu stvari koji već imaju i neku drugu upotrebu, primjerice u industrijske svrhe zbog čega je teško procijeniti rizik.

'Mora se naći balans između ograničenja tržišta i slobode kretanja roba, ali i opasnosti koje takve tvari prijete ako ih se zloupotrebljava', zaključio je Petković.

Kako se moglo čuti na radionici čak sedam hrvatskih županija od ukupno 21 ima veći broj ovisnika od državnog prosjeka. U 2013. je bilo 7.858 liječenih ovisnika, broj novih je iznosio 1.126, dok su 6.315 opijatski ovisnici.

Dobri su podaci da je posljednih godina stopa zaraze hepatitisom B i C u padu te da je broj prijava za posjedovanje droga povećan za više od sedam posto. Prošle je godine porastao i broj zapljena za 10,8 posto, no zato je pao broj zapljena LSD- a.

Petković je kazao kako Hrvatska godišnje za borbu protiv droga troši oko 700 milijuna kuna što iznosi 0,22 posto BDP-a.

Droga iz smart shopova

Da je zlouporaba droga i dalje javno-zdravstveni problem upozorila je predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Splitsko-dalmatinske županije Branka Jurčević Zidar koja je kazala kako se sve više na tržištu pojavljuju nove droge pa je od početka ove godine policija na području cijele Hrvatske zaplijenila 69 novih sintetskih droga, dok su u prošloj godini otkrivene 82 nove droge.

'Takve droge su dostupne preko smarth shopova u kojima se kupuju kao sol za kupanje, osvježivači prostora, no to su kombinacije raznih kemikalija, teških metala, benzena, crvenog fosfora', kazala je Jurčević Zidar.

Napomenula je da je u prošloj godini protiv čak 33 posto ovisnika koji se liječe od droge pokrenut sudski postupak, na uvjetnoj kazni je 30 posto ovisnika koji se liječe, izvršenje kazne ih očekuje 12 posto, a u zatvoru ih se nalazi devet posto. Dodala je i da 25 posto liječenih ovisnika nikada nije imalo problema sa zakonom.

Spice ili sintetički kanabis je psihoaktivni biljni i kemijski proizvod koji tijekom konzumacije ima djelovanje marihuane. Većinom se puši smotan u joint, a može ga se koristiti u luli, nargili i bongu. Istraživanja su do sada pokazala da njegova THC svojstva na organizam djeluju duže od marihuane. Te droge su krivo deklarirane pa se u smart shopovima prodaju kao osvježivači zraka, gnojivo za biljke ili sol za kupanje. Dostupne su svakome, a njihovi sastojci nisu zabranjeni pa se mogu legalno prodavati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene