Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Laburisti Vladin potez povlačenja zakona o radu sa sutrašnje sjednice smatraju samo manevrom kako bi se procijenila snaga sindikata.


Hrvatski laburisti danas su sazvali konferenciju za novinare zbog Zakona o radu. 'Zbog paketa antiradničkih zakona sazvali smo ovu konferenciju. 'Taj paket antiradničkih zakona nije pogreška, oni se nisu zabunili niti su pogriješili. Zakon odgovara konceptu najbrutalnijeg oblika neoliberalnog kapitalizma i brutalne pohlepe za profitom. Izostanak investicija društvenog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta je najveći grijeh hrvatskih struktura od 2008. godine Tim grijehom struktura stvorili su društvo bez nade i perspektiva. Zato je moguće da se društvu nameću ideološke teme zamagljivanja.
To su zakoni o radu, mirovinskom osiguranju i zakon o privremenim poslovima koji je skrivan od javnosti', rekao je predsjednik Laburista Dragutin Lesar.

Vezani članci Prosvjednici diljem svijeta zatražili hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena (Foto: AFP) Veliki prosvjedi upozorenja na klimatske promjene u čak 156 zemalja svijeta: Društvene mreže preplavljene objavama, prosvjeduje se i u Hrvatskoj Globalni štrajk za klimu (Foto: AFP) - 3 Školarci počeli globalni štrajk za klimu: ''Nismo mi počeli krizu, ali se protiv nje borimo'', ''Političari, radite svoj posao''

'U zemlji bez investicija i padom BDP-a donosi se Zakon o mirovinskom osiguranju po kojem ćemo svi morati raditi do 67 godina i onda nam velikodušno obećaju da možemo raditi još četiri sata i da nam neće ukinuti mirovinu. Zamislimo se koliko smo konkurentni i mobilni na svojim radnim mjestima sa 67 godina', poručila je Nensi Tireli.

Dan prije najavljenog prosvjeda: Vlada povukla sporni Zakon o radu

Njen kolega Zlatko Tušak usporedio je radnike s automobilima. 'Danas imamo razne rent-a-car agencija za aute, autobuse, motore, a po novom ćemo imati agenciju za rent-a-radnike. Kada ne budu iznajmljeni njegova vrijednost će biti nula kuna jer ih se neće morati plaćati dok ne rade', kazao je Tušak.

Vlada je sa sutrašnje sjednice povukla Zakon o radu, a što o tome kaže šef laburista? 'To je samo manevar da procijene snagu otpora koju će tom zakonu pružati sindikati. Glavni cilj zakona je oboriti cijenu rada. Takvim zakonima gube zaposleni, nezaposleni, umirovljenici ali i država na povećanom broju onih na socijalnoj skrbi. Ta tri zakona su posljedica recepta svemoćne trojke MMF-a ,Svjetske banke i Europske komisije koji imaju šest sastojaka bez Vegete. Prvo, osigurati socijalni mir, smanjiti mogućnost štrajka, smanjiti nadnice, što niži ekološki standardi, napad na školski sustav, mirovinski i zdravstveni', kazao je Lesar i dodao kako će se i oni pridružiti najavljenim prosvjedima sindikata te da će njihovi aktivisti informirati građane o ovim zakonima.

'Ovo nije pitanje samo sindikata i stranaka to je pitanje svih ljudi zato upućujemo apel ljudima da su ovo zakoni koji određuju budućnost građana. Okanite se ideoloških tema, one su namjerno plasirane', dodao je Lesar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook