Milan Kujundžić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Milan Kujundžić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da su liste čekanja za magnetnu rezonancu velike, pri čemu brojne pretrage nisu žurno indicirane, a značajan dio nije ni potreban.


Mediji su objavili niz svjedočanstava ljudi koji su termin za MR dobili tek za više od dvije godine, između ostalih i u pulskoj Općoj bolnici, a po podacima HZZO-a u zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica čeka se čak 1409 dana.

Vezani članci Gašenje cigarete (Foto: Dnevnik.hr) Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, sokove i alkohol: Evo koliko će poskupjeti Milan Kujundžić DORH, USKOK i policija u dvjema zagrebačkim bolnicama, istražuju poteze bivšeg ministra Kujundžića

"Liste čekanja su velike, ali brojne su pretrage koje nisu žurno indicirane, a značajan dio nije ni potreban. To je realnost Hrvatske", kazao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

Govoreći o pulskoj bolnici, Kujundžić je rekao da dva momenta treba naglasiti. "Liječnik ili liječnica u Puli procijenili su da to treba napraviti i da je u podlozi ozbiljna bolest. Imaju prioritetne liste, što mnogi nisu razumjeli, i unutar tri do sedam dana riješi se bilo koji dijagnostički postupak.

S druge strane, Pulu je ova Vlada prepoznala kao jednu od rijetkih velikih bolnica koja nije imala magnetsku rezonancu, pa smo prije tri mjeseca kupili uređaj koji će sada riješiti liste čekanja u Istri", kaže Kujundžić.

Preventivne mjere protiv alkohola i cigareta

Upitan jesu li on i ministar financija Zdravko Marić riješili nesuglasice vezano za trošarine na cigarete i alkohol na kojima Kujundžić inzistira, ustvrdio je da njih dvojica nemaju nikakvih nesporazuma.

"Nemamo nas dvojica nikakvih nesporazuma. Ja kao ministar zdravstva zastupam stav da treba poduzeti preventivne mjere kako hrvatska djeca ne bi ušla u svijet alkohola i cigareta, koji kasnije rade užas - i demografski i zdravstveni. Financijski problemi u ovom su mi trenutku sekundarni u odnosu na to značenje", rekao je Kujundžić.

Odbacio je tumačenja da želi povećati trošarine na cigarete i alkohol kako bi smanjio dugove u zdravstvu.

"Dugove u zdravstvu smo naslijedili i bilo bi dobro da su manji jer su zdravstveni troškovi u svijetu svake godine veći pet do osam posto. Svi novi lijekovi koštaju, ali u slučaju kada govorimo o preventivnim praksama koje se odnose na alkohol i cigarete, radi se o prevenciji toga da hrvatska djeca ne ulaze u taj svijet", poručio je. (Hina)