Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade odgovarali su na pitanje o podizanju trošarina na alkohol i cigarete, ali i o (ne)postojanju nesuglasja među njima.

Galerija


Uoči sjednice Vlade ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je odbijenicu ministra financija što se tiče podizanja trošarina na alkohol i cigarete.

Vezani članci Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV - 5 Marić najavio da će sljedeći tjedan izići s brojkama za veće trošarine na alkohol Poskupljenje cigareta i alkohola (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Od iduće godine poskupljuju cigarete, ali ne za 50 posto, koliko je želio ministar Kujundžić

"Ja ne govorim o novcima, ja govorim o mjerama koje je potrebno poduzeti za zdravlje i demografsku obnovu. A jedna od osnovnih mjera i vjerojatno najučinkovitija bila bi zaustaviti hrvatsku djecu u dobi od 13 do 17 godina kad u prosjeku počinju pušiti i piti alkohol. Time ćemo podići demografiju, time ćemo sačuvati zdravlje i time ćemo imati sutra zdraviju naciju", rekao je Kujundžić.

Odgovarajući na pitanje kako misli da prijedlog prođe ako ministar financija na to ne pristaje, rekao je kako misli da to "nije stvar jednog ministra, bilo kojeg".

"To je stvar nacije, dakle vi Hrvati ćete odlučiti što želite", rekao je, a onda na odlasku ponovio: "Rekao sam, Hrvati, odlučite".

Kujundžićevu tvrdnju da podizanje trošarina ne ovisi samo o jednom ministru komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

"Tako je, nisam ja jedini član Vlade. Više nas je, tu je i predsjednik Vlade, svi skupa ćemo oko toga sjesti i razgovarati", rekao je Marić uoči sjednice.

"Sve će to biti u redu, nije to nesuglasje", poručio je i nastavio:

"Ministar Kujundžić i ja dobro surađujemo na velikom broju pitanja. Ne možemo se baš u svemu složiti, ali, ponavljam, još jednom nismo samo nas dvojica ministri u Vladi, ima nas dosta, naravno tu je i predsjednik Vlade i naravno mi kao kolektiv", rekao je.

Na kraju je poručio i kako se jako intenzivno razmišlja o smanjivanju troška oporezivanja rada. "Detalje ćete čuti uskoro", poručio je.

Ministrica Žalac za povećanje trošarina na alkohol i cigarete

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac odgovorila je u četvrtak potvrdno na novinarsko pitanje treba li povećati trošarine na alkohol i cigarete, dodajući kako će se o tome još raspravljati.

"Uvijek mislim da treba povećati trošarine na alkohol i cigarete, dakako, ako je u pitanju zdravstvo, međutim o tome ćemo raspravljati", izjavila je Žalac na konferenciji za novinare u Vladi.

Odbacila je da postoji ikakav prijepor među ministrima oko tog pitanju.

"Svaki resor ima nekakve svoje zahtjeve. No, po prvi puta imamo veće prihode i trebamo čuvati uravnotežen proračun. Svi ministri su duboko svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo i da tu situaciju treba s godinama jačeti, a ne slabiti. Vjerujem da će, ne samo ministar Kujundžić, nego svi ministri u Vladi biti na tragu toga da proračun bude puno bolji i transparentniji", izjavila je Žalac.

Na upit nije li povećanje trošarina u suprotnosti s poreznim rasterećenjem kojim se Vlada hvali, Žalac je rekla kako treba gledati širu sliku, a ne samo jedan resor jer je to jedini način da se postigne konsenzus, prenosi Hina.