Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako je ulaganje u obranu, ulaganje u vlastitu sigurnost.


Ministar obrane Damir Krstičević danas je komentirao moguće povećanje proračuna za obranu, no pritom nije otkrio o kolikom se povećanju radi.

"Mi idemo sustavno. Prva i osnovna stvar je Strategija nacionalne sigurnosti. Potom želimo reći s kojima je sve ugrozama suočeno naše društvo. Nakon toga moram sustavno kazati koje su nam sposobnosti potrebne u sigurnosno-obavještajnopm sustavu, policiji, GSS-u i svim ostalim dijelovima. Tek tada vidjet ćemo koji su nam materijalni i ljudski resursi potrebni", kazao je Krstičević na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016. u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

Naglasio je kako želi da Hrvatska bude sigurna te da je ulaganje u obranu ulaganje u vlastitu sigurnost i prosperitet.

"Nadam se da će Vlada zaustaviti negativne trendove oko obrambenog proračuna", rekao je Krstičević.

Premijer Andrej Plenković je potvrdio da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izvajanja za sustav obrane, ali da taj iznos, s obzirom da je Hrvatska u proceduri izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, neće biti 2 posto BDP-a, što je preporuka NATO-a.

Plenković je naglasio da je jedan od prioriteta njegove Vlade izrada Strategije nacionalne sigurnosti i nacrta prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kako bi Hrvatska ojačala svoje obrambene sposobnosti i mogla odgovoriti na prijetnje sigurnosti kao članica NATO-a i EU-a.

Nije jednostavno dosegnuti 2 posto

Trudit ćemo se u okvirima mogućega da se to reflektira u proračunu za 2017. godine, rekao je i naglasio kako, u trenutku kada se Hrvatska trudi izaći iz procedure prekomjernog deficita, nije jednostavno dosegnuti tih 2 posto "što je ambicija".

"Nastojat ćemo da se kroz mandat ove Vlade učine iskoraci koji će obrambene sposobnosti Hrvatske i općenito sigurnosti podignuti na razinu pouzdanog, učinkovitog i brzog interoperabilnog partnera u međunarodnoj zajednici", poručio je Plenković.

I u izjavi novinarima nakon obraćanja sudionicima konferencije potvrdio je da će u proračunu za 2017. godinu biti povećana izdvajanja za obranu, no nije realno očekivati da to bude 2 posto BDP-a. (Hina)