Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy potvrdila je u srijedu u Bruxellesu da su se krajem prošlog tjedna sastali povjerenik za proširenje Olli Rehn i ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar, kako bi razgovarali o graničnom sporu i hrvatskim pristupnim pregovorima.


'Mogu potvrditi da je krajem prošlog tjedna održan sastanak između povjerenika Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije na Rehnovu inicijativu. Razgovarali su o pitanju granice između Hrvatske i Slovenije i o hrvatskim pristupnim pregovorima te se dogovorili da će se ponovno sastati u bliskoj budućnosti', rekla je Rehnova glasnogovornica Nagy.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Darko Horvat i Tomislav Tomašević Horvat i Tomašević nakon sastanka oko obnove Zagreba: "Sve nedoumice su do danas razjašnjene. Kreće bitka s vremenom"

Informaciju o sastanku Hini je potvrdio i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun. 'Sastanak je rezultat dogovora iz Muenchena, a održan je u Bruxellesu na inicijativu i u organizaciji Ollija Rehna', rekao je Dragun.

Na pitanje postoji li neki rok do kada se Hrvatska i Slovenija trebaju izjasniti oko Rehnove inicijative da se u rješavanje spora uključi viša stručna skupina pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, Nagy je rekla da takav rok nije određen i da konzultacije o ponudi Europske komisije traju već nekoliko tjedana.

'Ne postoji neki fiksni krajnji rok. Naravno da bi u jednom trenutku bilo dobro znati kakve su reakcije obiju zemalja na Komisijinu inicijativu i postoji li suglasnost za europsku pomoć', rekla je Nagy.

Mogućnost tajnog sastanka ministara vanjskih poslova dviju zemalja najavio je prošli tjedan slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar. On je skupini europskih novinara akreditiranih u Bruxellesu, koji su boravili u Ljubljani, najavio da će se uskoro sastati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i da će sastanak biti neslužben i bez nazočnosti javnosti.