Besplatni obrok za svu školsku djecu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Besplatni obrok za svu školsku djecu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Priče o gladnoj djeci u slavonskim školskim klupama, kakve smo u posljednje vrijeme često slušali, trebale bi otići u povijest.


Sva školska djeca u Osječko-baranjskoj županiji od nove će godine imati besplatan obrok. Financirat će ga županija zajedno s gradovima i općinama, a hranu će nabavljati od lokalnih OPG-ova.

Vezani članci Ilustracija Djeca ostaju bez mesa u vrtićima i školama jer je skupo, roditelji se digli na zadnje noge Ivana Dobrotić - 6 Stižu besplatni obroci u škole: "Otvara se prostor za EU-fondove i kreiranje mjera koje će djeci pokriti neke skrivene troškove u obrazovnom sustavu"

teških priča baranjske djece, kuharica Milica Bogdanović se itekako nagledala. "Djeca traže repete svaki dan i to njih jako puno... nekad znaju i sebi ponijet kući", kaže Milica.

U Darđanskoj školi, od 400 učenika, obrok ima njih 330, 142 putem socijalnog fonda. Ostalima roditelji ne žele ili ne mogu priuštiti.

Od siječnja će ga imati sva djeca u Osječko-baranjskoj županiji. "Projekt prehrane sve djece u županiji ukupno košta 17 milijuna kuna. Županija će sudjelovati s 12 milijuna, a ostalo pokrivaju samouprave", kaže Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

Socijalne razlike, neće kažu u školi, nestati. Barem će po prehrani, svi biti jednaki.

No, bit će suradnje s lokalnim proizvođačima, a cilj je da se i druge županije ugledaju na ovu.

Četvrtina djece u Hrvatskoj i Europskoj uniji u riziku je od siromaštva, a za 200.000 hrvatske djece besplatan obrok u školi bio bi olakšanje i njihovim roditeljima.

Besplatne obroke sva će djeca imati zasad u osječkoj baranjskoj županiji. Valja se nadati da neće ostati prvi i jedini primjer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju