Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake godine nakladnici tiskaju nova i dopunjena izdanja školskih udžbenika te na taj način osiguravaju veći profit, no čini se kako ih je premijerka Jadranka Kosor ipak prozrela. Štoviše, najavila im je rat.


'Donijet ćemo novi zakon o udžbenicima kojim će se propisati da će svi udžbenici trajati najmanje četiri godine. Nema nikakvog razloga da nakladnici svake godine izdaju, primjerice, novi udžbenik iz matematike', rekla je za Jutarnji list Kosor. Nakladnici joj, s druge strane poručuju kako ona želi provesti najobičniju diktaturu.

Vezani članci Slika nije dostupna Kada vam na kraju posla kažu da se mijenjaju pravila Slika nije dostupna 'Udžbenike biraju propali autori s političkim vezama'

>> Kosor se predomislila: Nema odgode škole!

Kosor navodi kako roditeljima i djeci želi omogućiti da knjige mogu nasljeđivati jedni od drugih, a novi zakon o udžbenicima, trebao bi se naći u Saborskoj raspravi do kraja ove godine. 'Za roditelje bi to bilo olakšanje jer bi djeca mogla nasljeđivati knjige iz razreda u razred, što je do sad bilo gotovo neprovedivo', rekao je Želimir Janjić, državni tajnik pri Ministarstvu obrazovanja, a smatra kako bi trebalo ograničiti i broj paralelnih udžbenika.

'Jedan takav sustav srušili smo prije 20 godina'

Nakladnici na ovakve ideje oštro uzvraćaju, a vlasnik nakladničke kuće Alfa, Miro Petrić, ih naziva jednom riječju - diktaturom. 'Uzdam se u saborske zastupnike i vjerujem u to da oni takav centralistički zakon nikada neće izglasati. Jedan takav sustav srušili smo prije 20 godina', istaknuo je Petrić. Ukupna vrijednost udžbenika na hrvatskom tržištu ove godine procijenjena je na između 600 i 700 milijuna kuna, a posao je gotovo bez rizika, jer roditelji moraju izdvojiti novac kako bi djeci osigurali materijal za obrazovanje. Ukratko, može se reći da je to jedan od najboljih poslova u državi pa reakcija nakladnika i odbacivanje ideje premijerke Kosor ne treba čuditi.