Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremna za teške poslove

Kosor dodatno osnažena: 'Ništa od prijevremenih izbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerku Jadranku Kosor primio je u Vatikanu papa Benedikt XVI.

'Iz Vatikana izlazim dodatno osnažena za sve teške poslove koji čekaju Vladu i Hrvatsku', izjavila je Kosor novinarima nakon audijencije. Naglasila je da je u Vatikanu dobila snažnu potporu za završetak pregovora o hrvatskom ulasku u EU i papi Benediktu XVI. zahvalila na potpori koju Sveta stolica daje Hrvatskoj od početka osamostaljenja, kao i potpori na ulasku u EU. 'Posebno sam mu zahvalila što je Papa istaknuo ove godine da je arbitražni sporazum sa Slovenijom dobar sporazum i način na koji se mogu rješavati nesporazumi. To je meni i Vladi bila iznimno važna potpora u tome trenutku', naglasila je Kosor dodavši kako je Sveti otac danas ponovio da je to način na koji se rješavaju takva pitanja i problemi.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

Svetog oca pozvala u Hrvatsku

Istaknula je da su u kontekstu završetka pregovora o ulasku Hrvatske u EU kao 28. članice razgovarali i o Papinom posjetu Hrvatskoj. 'Dakako da sam ovaj trenutak iskoristila da pozovem Svetog oca da dođe u Hrvatsku. Rekla sam Svetome ocu da bi nam to bila dodatna snaga i u tom kontekstu smo razgovarali o pozivu i mogućem dolasku Svetog oca. Ne usudim se ništa prejudicirati, ali reakcije su izvrsne. Ako dobro iščitavam reakcije Svetog oca, to bi se moglo dogoditi sljedeće godine', kazala je. Navela je da je Svetom ocu izrazila odlučnost da Hrvatska ove godine završi pregovore s EU. Premijerka je s papom Benediktom XVI. razgovarala i o potpori koju Hrvatska pruža svojim sudsjedima, jugoistoku Europe, na njihovome, kako je rekla, europskome putu, a posebice o položaju Hrvata u BiH. O toj je temi premijerka razgovarala i s državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom i pritom je, kako je rekla, istaknula da Hrvatska daje čvrstu potporu opstojnosti BiH kao jedinstvene države s tri konstitutivna naroda. 'Izložila sam sve ono što činimo u potpori Hrvatima u BiH, kako bi ne samo opstali, nego da se i oni koji su morali otići iz svojih domova, vrate', dodala je.

'Hrvatska pripada europskom civilizacijskom krugu'

S državnim tajnikom Bertoneom premijerka je razgovarala i o ostvarivanju ugovora koje je RH potpisala s Svetom Stolicom, te naglasila da se oni 'uistinu ostvaruju', te o europskom putu Hrvatske. 'I Bertone je isticao da Hrvatska pripada europskom civilizacijskom krugu, kamo mi idemo i kamo se vraćamo kući', rekla je i dodala da je državni tajnik dao čvrstu potporu da ove godine Hrvatska završi pregovore i postane 28. članica EU. U oba razgovora isticala sam sve ono što Hrvatska nosi kao poputbinu u EU, kulturu, tradiciju, umjetnost, znanje, rekla je. 'U tom kontekstu dotaknuli smo se i obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića', rekla je premijerka podsjetivši da je taj znanstvenik sanirao kupolu Bazilike Sv. Petra.

Ugovor ostaje

'Vjerujem da ćemo naći neki zajednički način obilježavanja te važne obljetnice', kazala je. Odgovarajući na novinarska pitanja, kazala je da se razgovaralo i o pitanju vjerskih simbola na javnim mjestima te da je zajednički stav da oko takvih pitanja svaka država treba donijeti odluke u okviru svoga zakonodavstva, odnosno ustava. Upitana hoće li zbog teškog stanja hrvatskog proračuna doći do smanjenja sredstava temeljem četiriju potpisanih ugovora sa Svetom stolicom, premijerka je naglasila da se sve ono što je potpisano mora izvršavati.

'Nema prijevremenih izbora'

Na pitanje hoće li nakon izbora, u ovoj ili idućoj godini, u proračunu biti povećanja sredstava temeljem tih ugovora, premijerka je kazala da o proračunu nisu razgovarali. 'To nije bila ni naznačena tema ni u jednom razgovoru. Razgovarali smo o ispunjavanju četiri ugovora koja Hrvatska ima sa Svetom Stolicom', rekla je. Do povećanja proračuna neće doći, obveze po ugovorima iznose 250 milijuna kuna, rekla je premijerka podsjetivši da su u odnosu na lani smanjene za oko 50 milijuna kuna. Novinarima je, kao vrlo važno naglasila da, prijevremenih izbora u ovoj godini neće biti, a kao važan razlog za to navela je da bi se u tom slučaju zaustavili pregovori o ulazak u EU. 'Tehnička vlada više ne bi mogla donositi odluke koje se očekuju od Vlade u ovom ključnom trenutku završetka pregovora, a ostalo je još puno teških odluka koje Vlada suvereno može donositi. Ako bismo raspisali izbore, taj bi se proces zaustavio i mi bismo izgubili momentum završetak pregovora 2010. I to je ono ključno zašto mi smatramo da prizivanje prijevremenih izbora ne bi bilo dobro', naglasila je.

'Papinim ću nalivperom potpisati ugovor o pristupu uniji'

U hrvatskom izaslanstvu bili su i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Ivan Šuker, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te ministar kulture Božo Biškupić. Uz premijerku Kosor, privatnoj audijenciji kod Svetog oca nazočio je i njezin sin Lovro Škopljanac. Hrvatska premijerka je prilikom privatne audijencije papi Benediktu XVI. darovala skulpturu 'Treći dan' i unikatnu ručno rađenu Bibliju, a Sveti otac predsjednici Vlade darovao je unikatno nalivpero. Papa je premijerku Kosor primio u privatnoj biblioteci, a susretu je nazočio i njezin sin Lovro Škopljanac. Premijerka je novinarima nakon audijencije kazala da će s darovanim nalivperom potpisati ugovor o pristupu Hrvatske Europskoj uniji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene