Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor najavila da će vlada promisliti o 'modifikaciji' nekih odredbi iz predloženih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koje se tiču zaposlenih žena, ali i naglasila da će se taj zakon sigurno mijenjati.


Odbacivši ocjene IDS-ovca Damira Kajina da vladino odustajanje od hitne rasprave i izglasavanja spomenutih zakonskih izmjena upućuje na to da se od njih možda i odustane, premijerka je u aktualnom prijepodnevu poručila da će se zakon sigurno i uskoro mijenjati.

Vezani članci Menstruacija Presedan na pomolu: Prijedlog o bolovanju zbog bolnih menstruacija izazvao žustru polemiku Sabornica U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba"

No, izvijestila je da vlada razmišlja u predloženi propis unijeti i neke modifikacije, odnosno promjene kada je riječ o ženama na tržištu rada. U svakom slučaju, naglasila je, oko izmjena spomenutog zakona nastavit će se razgovori sa sindikatima i umirovljeničkim udrugama.

'Zakon će se mijenjati, ići ćemo u redovnu proceduru, ali ona neće trajati dugo', poručila je premijerka, ponovivši da mirovinski sustav više ne može izdržati da na jednog umirovljenika ide tek 1,29 zaposlenih.

Na Kajinove tvrdnje da je vlada pokazuje bešćutnost kada predlaže izjednačavanje žena i muškaraca u dobi za odlazak u mirovinu, Kosor je ustvrdila kako joj je žao što takva pitanja nije postavljao kada je IDS sudjelovao u vlasti, koja je, naglasila je, ukidala rodiljne naknade, trogodišnji roditeljski dopust te donosila i druge mjere kojima je urušila populacijsku politiku.

Hrvatska ne kliže prema dnu

Na upit Romane Jerković (SDP) smatra li da nastavak pada Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurencije znači da Hrvatska 'ide prema dnu', Kosor je odgovorila kako joj je teško vjerovati da SDP dovršetak hrvatskih pregovora za ulazak u EU ocjenjuje nezaustavljivim padom prema dnu.

Naglasila je da se na skori dovršetak pregovora, za koji je uvjerena da će biti do kraja mađarskog predsjedanja Europskom unijom, gleda u kontekstu ozračja gospodarskog razvoja, 'a to nije klizanje prema dnu'.

Premijerka je kao glavnu prepreku snaženju konkurentnosti Hrvatske navela otpore punoj provedbi vladinog programa gospodarskog oporavka, potporu kojemu su dali Svjetska banka, MMF, HNB i druge međunarodne i domaće institucije.

Među primjedbama zašto Hrvatske nije konkurentnija, dodala je Kosor, je i nemogućnost mijenjanja radnog zakonodavstva. 'A vi ste ti koji se tome opirete, a tako i programu gospodarskog oporavka', poručila je SDP-ovcima.

Prozvala ih je i da su krivo informirali građane oko spajanja ergela Lipika i Đakova te zagrebačkih bolnica, naglasivši da spomenuta dva slučaja, ali i druge vladine mjere idu u cilju ušteda u državnom proračunu.

'Uvjerena sam da ni sami ne vjerujete u to što govorite, a kamoli hrvatska javnost', poručila je premijerki Romana Jerković (SDP), rekavši da o tome kako radi njezina vlada svjedoči i to što se o tom radu sve više čita u crnim kronikama.

Nadica Jelaš (SDP) upitala je premijerku kako se, kao nasljednica Ive Sanadera, osjeća zbog činjenice da je u Sanaderovo vrijeme bilo 50 tisuća nezaposlenih manje nego danas.

'Vaše je pravo da slavite prethodnika, ali ja govorim o činjenicama', odgovorila joj je Kosor, opetujući da se program gospodarskog oporavka provodi, te da u toj provedbi očekuje potporu svih, pa i oporbe. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju