Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izvijestila je na današnjoj sjednici Vlade o rastu industrijske proizvodnje od 2,7 posto u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, naglasivši kako je riječ o najvećem zabilježenom rastu u proteklim mjesecima.


'To je dobar pokazatelj', rekla je Kosor izvješćujući ministre o provedbi Programa gospodarskog oporavka. Istaknula je da je također došlo do porasta izvoza koji je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine porastao 36,3 posto. U odnosu na ožujak ove godine izvoz je povećan za 46,2 posto, dodala je.

Trgovina na malo u travnju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, istaknula je, porasla je 6,7 posto, a u turizmu su također zabilježeni dobri rezultati, odnosno zabilježen je porast od 22 posto u travnju ove godine u odnosu na lanjski travanj. Pritom je zabilježen porast broja stranih gostiju od 28 posto.

'Neka tako bude i dalje, neka raste i dalje sve što treba rasti', poručila je premijerka. Vlada je Hrvatskome saboru predložila da potvrdi odluku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u pogledu definicije pojma 'proizvodi s podrijetlom'. Njome se Hrvatska uključuje u sustav dijagonalne kumulacije podrijetla, a što će proizvođačima omogućiti da u svoj proizvod uključe i materijale iz druge države te ga izvezu kao vlastiti proizvod u neku treću državu.

Ministrica financija Martina Dalić naglasila je kako je riječ o odluci koju već duže vrijeme iščekuju hrvatski gospodarstvenici jer se njome, naglasila je, dokida njihov neravnopravni položaj na europskom tržištu. Primjerice, navela je, naša tekstilna industrija ugrađuje u svoje proizvode materijale iz Turske i do sada su zbog toga pri izvozu plaćali veće carine, što nakon donošenje odluke više ne bio slučaj.

U saborsku su proceduru upućene i dopune Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima po kojima bi se, sukladno deklaracija Europskog parlamenta, i u Hrvatskoj 23. kolovoza obilježavao kao Europski dan sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma.

Vezani članci Jadranka Kosor Jadranka Kosor otvoreno o traumama iz djetinjstva: "Djeca su me tukla jer nemam tatu, a poslije sam, nažalost, imala očuha" Predsjenik Milanović uručio odlikovanje Jadranki Kosor - 1 Milanović odlikovao Jadranku Kosor za doprinos ugledu Hrvatske: "Niste se dali slomiti. Igrali ste pošteno i posao ste nepristrano odradili do kraja"

Obvezna obrana maloljetnika neće ovisiti o težini djela?

Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je da su zakonske dopune upućene u hitnu proceduru kako bi Hrvatska već ovoga kolovoza mogla obilježiti taj dan, a premijerka Kosor kazala je kako je dogovoreno da će se taj dan obilježavati polaganjem vijenaca na Oltaru domovine na Medvedgradu.

Saboru je u redovnu proceduru upućen prijedlog novog zakona o sudovima za mladež koji, među ostalim, predviđa da se maloljetnika smješta u ustanovu zatvorenog, zavodskog tipa, kao primjereniji vid lišenja slobode, a ne u istražni zatvor, a maloljetnika bi se moglo ispitati i kod kuće. Obvezna obrana maloljetnika više ne bi ovisila o težini kaznenog djela, a branitelj maloljetnika mogao bi biti samo odvjetnik.

Maloljetnički zatvor mogao bi se izreći samo starijem maloljetniku, ali isključivo za kazneno djelo za koje je u zakonu propisana kazna zatvora od tri godine ili teža. Radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU Saboru je na donošenje upućen prijedlog zakona o nadzora robe s dvojnom namjenom. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju