Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor kaže kako je Hrvatska okrenula novu stranicu zbog čega će se intenzivno nastaviti pregovarački proces.


Kosor je rekla kako je hrvatsko-slovenski dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i rješavanja graničnog prijepora nova stranica u nastojanjima Hrvatske da uđe u Uniju i rješavanju slovenske blokade hrvatskih pregovora okretanje nove stranice. 'Okrenuli smo novu stranicu i u nastojanjima da Hrvatska postane članicom Europske unije i u rješavanju blokade, koja je sada iza nas', rekla je Kosor predstavnicima hrvatskih udruga koji su se okupili u generalnom konzulatu. Premijerka je kazala da će se intenzivno nastaviti pregovarački proces te kako se nada da će taj posao biti gotov do kraja ove godine ili u početku sljedeće, a da će Hrvatska 'vrlo brzo' postati i punopravnom članicom EU-a. 'Puna sam pouzdanja u europsku budućnost Hrvatske', rekla je Kosor koja je u petak doputovala u Stuttgart na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a već je razgovarala s predsjednikom vlade pokrajine Baden Wuerttemberga Guentherom Oettingerom.

Vezani članci Cjepljenje, ilustracija Unatoč prosvjedima, slovenska vlada donijela odluku: Zaposleni u državnim službama moraju imati potvrdu o cijepljenju Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Bez COVID potvrda ne mogu ni u dućan, ni u autobus: Susjedi pohrlili na cijepljenje

>> Slovenija deblokira pregovore, RH neće prejudicirati granicu

>> Mesić: Europi je već dosadilo to prepucavanje

Treba nam malo više ponosa i samopouzdanja, poručila je Kosor

Po riječima premijerke Kosor, Hrvatska će do kraja ove godine završiti svoju domaću zadaću, a to je važno prije svega zbog same Hrvatske i budućnosti novih naraštaja. Kosor je rekla kako se Hrvatska treba ponositi svime što je učinila u kratku vremenu. 'Treba nam malo više i ponosa i samopouzdanja, a imamo i zbog čega biti ponosni', kazala je. Predstavnicima hrvatskih udruga u Stuttgartu, gradu u kojem živi gotovo 100.000 Hrvata, Kosor je govorila i o mjerama koje je poduzela hrvatska vlada, ocijenivši da su mnoge mjere bile vrlo bolne, ali potrebne.

>> Rehn: Pristupna konferencija 16. listopada

Od njih je navela i uvođenje posebnog poreza od četiri posto i povišenje PDV-a, ali je naglasila da su ljudi s manjim primanjima zaštićeni, a da se to često zaboravlja. Istaknula je da sada nema teškoća ni s proračunom ni s isplatom plaća i mirovina. (Hina)