Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija je bila zrela za dogovor

Mesić: Europi je već dosadilo to prepucavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra kako je dobro što su se Hrvatska i Slovenija počele sporazumijevati.

Šteta je što se tako dugo čekalo na rješavanje problema. Važno je za dvije malene zemlje da dobro surađuju, a to je i važna poruka za druge jer sporazumom možemo puno toga riješiti. Dobro je da smo se počeli sporazumijevati jer to znači da će sporazum doći do kraja", rekao je Mesić novinarima u Murskom Središću gdje je dao potporu projektu gradnje novog mosta na rijeci Muri i obilaznici naselja Murskog Središća. Mesić je rekao da bi se, po onome što najavljuju pregovarači, pregovori o ulasku u EU mogli dovršiti do kraja godine, što Hrvatskoj ostavlja dostatno vremena da odmakne u reformama te da se nadoknadi vrijeme koje je izgubljeno. 'Ja mislim da je Europi već dosadilo ovo prepucavanje, a zna se da se moramo držati principa i mi i Slovenci i ako se držimo principa onda se tu ne može dozvoliti nikakav poseban manevar', rekao je Mesić pojasnivši da je njegovo mišljenje da je Europa pomogla da se sjedne za stol.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Najavio razmjenu talaca Izraelski premijer poslao poruku Hamasu: "Nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu" Slika nije dostupna Traktori odlaze Vinkovci: Nakon dogovora seljaci deblokirali prometnice

>> Milanović: Dogovor je rezultat pritiska na Sloveniju 

>> Slovenija deblokira pregovore, RH jamči da neće prejudicirati granicu

'Situacija zrela za dogovor'

Na upit zašto je sporazum postignut sada, a ne kad je premijer bio Ivo Sanader, Mesić je odgovorio da su pregovori počeli znatno prije, plasiranjem argumenata s jedne i s druge strane. 'No pregovori su takva stvar u kojima se dogovor postiže kad je situacija zrela za donošenje odluke i to se upravo dogodilo', rekao je Mesić. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić, koja je bila s predsjednikom, rekla je da je dogovor kompromis koji uzima u obzir originalni slovenski zahtjev da ništa u hrvatskim pregovorima, glede dokumenata, ne može utjecati na odluku o hrvatsko-slovenskoj granici. Također, tu je i hrvatski zahtjev da se razdvoje pregovori o ulasku u EU od rješavanja graničnog pitanja.

>> Slovenija je zadržala adut kojim opet može 'upaliti crveno'

'Dogovor ne rješava probleme, već samo pitanje deblokade'

'Bit kompromisa je da i jedna i druga strana ponešto odustanu od svojih originalnih zahtjeva', rekla je Pusić te dodala kako se "nažalost" ne može vratiti izgubljena godina te narušeni hrvatsko-slovenski odnosi. 'Taj dogovor ne rješava sve naše probleme, već samo pitanje deblokade pregovora, a pregovore tek treba dovršiti. Veliku ulogu u postizanju dogovora imao je dobar izbor trenutka kao i švedsko predsjedanje Unijom', ustvrdila je Pusić. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene