Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

130 tisuća štediša još uvijek čeka

Kosor i Pahor optimistični oko rješenja slučaja Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon granice, jedno od rijetkih spornih pitanja u hrvatsko-slovenskim odnosima postala je Ljubljanska banka. Iako već godinama hrvatskim štedišama nisu vraćene ušteđevine, Nova ljubljanska banka želi ponovno ući na hrvatsko tržište.

Na Bohinj premijerka Kosor i premijer Pahor dolaze s istom željom, a to je riješiti problem Ljubljanske banke. Svaka strana ima svoje argumente. Hrvatski guverner ne želi dopustiti povratak Ljubljanske banke u Hrvatsku dok se ne isplati dug štedišama. S druge strane, ako im se ne popusti, Slovenci bi mogli blokirati zatvaranje poglavlja o slobodnom kretanju kapitala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Ljubljanskoj banci 'Ono što okrećeš, to mi i vrati' Slika nije dostupna Laburisti o dugu i sukcesiji Lesar: Bez Sabora dug Ljubljanske ne može postati sukcesijsko pitanje

'Ako smo mogli riješiti pitanje koje je stajalo otvoreno punih 18 godina oko toga kako ćemo riješiti granično pitanje, meni se možda osobno to čini i najtežim, ako smo to uspjeli, onda mislim da možemo i oko ovoga', uvjerena je premijerka Kosor.

Vraćanje ušteđevine štedišama Ljubljanske banke pokušava se riješiti godinama, ali bezuspješno. Posredovala je i Banka za međunarodna poravnanja u Baselu, opet bezuspješno. To bi se moglo probati još jednom istaknuo je guverner HNB-a, a nije isključio ni bilateralno rješenje. U kojem će smjeru ići dogovor s Borutom Pahorom premijerka ne želi otkriti.

>> Kosor: Iduće izvješće EK-a o napretku RH mora biti odlično

'Vjerujem da smo na tragu nekih dobrih rješenja i vjerujem da ćemo sve mogućnosti za neku blokadu o kojoj govorite otkloniti', smatra premijerka. Optimističan je i slovenski premijer. 'Ne želim podizati očekivanja, no bio bi uspjeh ako susret u Bohinju za rješenje Nove Ljubljanske banke bude ono što je susret u Trakošćanu bio za rješenje granice', rekao je jučer Pahor.

>> Kosor i Pahor o Ljubljanskoj banci 31. srpnja na Bohinju

Tko će kome popustiti, tko će biti namiren, a tko ne, odgovor je koji čeka više od 130 tisuća iznevjerenih hrvatskih građana, bivši štediše Ljubljanske banke.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene