Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon granice, jedno od rijetkih spornih pitanja u hrvatsko-slovenskim odnosima postala je Ljubljanska banka. Iako već godinama hrvatskim štedišama nisu vraćene ušteđevine, Nova ljubljanska banka želi ponovno ući na hrvatsko tržište.


Na Bohinj premijerka Kosor i premijer Pahor dolaze s istom željom, a to je riješiti problem Ljubljanske banke. Svaka strana ima svoje argumente. Hrvatski guverner ne želi dopustiti povratak Ljubljanske banke u Hrvatsku dok se ne isplati dug štedišama. S druge strane, ako im se ne popusti, Slovenci bi mogli blokirati zatvaranje poglavlja o slobodnom kretanju kapitala.

Vezani članci Slovenija, koronavirus Naši susjedi nakon zatvaranja imaju pad broja novozaraženih: Jedna skupina ljudi stavljena u prioritet za cijepljenje Slika nije dostupna Pahor: Slovenija više neće blokirati poglavlje o vanjskoj politici

'Ako smo mogli riješiti pitanje koje je stajalo otvoreno punih 18 godina oko toga kako ćemo riješiti granično pitanje, meni se možda osobno to čini i najtežim, ako smo to uspjeli, onda mislim da možemo i oko ovoga', uvjerena je premijerka Kosor.

Vraćanje ušteđevine štedišama Ljubljanske banke pokušava se riješiti godinama, ali bezuspješno. Posredovala je i Banka za međunarodna poravnanja u Baselu, opet bezuspješno. To bi se moglo probati još jednom istaknuo je guverner HNB-a, a nije isključio ni bilateralno rješenje. U kojem će smjeru ići dogovor s Borutom Pahorom premijerka ne želi otkriti.

>> Kosor: Iduće izvješće EK-a o napretku RH mora biti odlično

'Vjerujem da smo na tragu nekih dobrih rješenja i vjerujem da ćemo sve mogućnosti za neku blokadu o kojoj govorite otkloniti', smatra premijerka. Optimističan je i slovenski premijer. 'Ne želim podizati očekivanja, no bio bi uspjeh ako susret u Bohinju za rješenje Nove Ljubljanske banke bude ono što je susret u Trakošćanu bio za rješenje granice', rekao je jučer Pahor.

>> Kosor i Pahor o Ljubljanskoj banci 31. srpnja na Bohinju

Tko će kome popustiti, tko će biti namiren, a tko ne, odgovor je koji čeka više od 130 tisuća iznevjerenih hrvatskih građana, bivši štediše Ljubljanske banke.