Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon granice, jedno od rijetkih spornih pitanja u hrvatsko-slovenskim odnosima postala je Ljubljanska banka. Iako već godinama hrvatskim štedišama nisu vraćene ušteđevine, Nova ljubljanska banka želi ponovno ući na hrvatsko tržište.


Na Bohinj premijerka Kosor i premijer Pahor dolaze s istom željom, a to je riješiti problem Ljubljanske banke. Svaka strana ima svoje argumente. Hrvatski guverner ne želi dopustiti povratak Ljubljanske banke u Hrvatsku dok se ne isplati dug štedišama. S druge strane, ako im se ne popusti, Slovenci bi mogli blokirati zatvaranje poglavlja o slobodnom kretanju kapitala.

Vezani članci Covid potvrda - 2 Osim što ih brine epidemiološka situacija, bore se i protiv lažnih COVID potvrda: ''Neodgovorno, neetično i za svaku osudu'' Slika nije dostupna Slovenija nema informacija o odbijenici iz Basela

'Ako smo mogli riješiti pitanje koje je stajalo otvoreno punih 18 godina oko toga kako ćemo riješiti granično pitanje, meni se možda osobno to čini i najtežim, ako smo to uspjeli, onda mislim da možemo i oko ovoga', uvjerena je premijerka Kosor.

Vraćanje ušteđevine štedišama Ljubljanske banke pokušava se riješiti godinama, ali bezuspješno. Posredovala je i Banka za međunarodna poravnanja u Baselu, opet bezuspješno. To bi se moglo probati još jednom istaknuo je guverner HNB-a, a nije isključio ni bilateralno rješenje. U kojem će smjeru ići dogovor s Borutom Pahorom premijerka ne želi otkriti.

>> Kosor: Iduće izvješće EK-a o napretku RH mora biti odlično

'Vjerujem da smo na tragu nekih dobrih rješenja i vjerujem da ćemo sve mogućnosti za neku blokadu o kojoj govorite otkloniti', smatra premijerka. Optimističan je i slovenski premijer. 'Ne želim podizati očekivanja, no bio bi uspjeh ako susret u Bohinju za rješenje Nove Ljubljanske banke bude ono što je susret u Trakošćanu bio za rješenje granice', rekao je jučer Pahor.

>> Kosor i Pahor o Ljubljanskoj banci 31. srpnja na Bohinju

Tko će kome popustiti, tko će biti namiren, a tko ne, odgovor je koji čeka više od 130 tisuća iznevjerenih hrvatskih građana, bivši štediše Ljubljanske banke.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju