Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Naš cilj'

Kosor: Iduće izvješće EK-a o napretku RH mora biti odlično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska treba sve svoje snage sada usmjeriti k tome da iduće izvješće Europske komisije o napretku RH u studenome bude odlično budući da je cilj potpisati pristupni sporazum s EU-om na proljeće, izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s članovima Pregovaračke skupine za pregovore o pristupanju RH EU.

‘Sve naše snage treba usmjeriti k tome da izvješće koje se očekuje u studenome o napretku Hrvatske bude uistinu odlično, a to će sasvim sigurno biti posljednje izvješće u tijeku pregovora Hrvatske za ulazak u EU. Naš cilj je potpisati ugovor na proljeće sljedeće godine u vrijeme mađarskog predsjedanja’, istaknula je Kosor u izjavi za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak reforme pravosuđa Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU Slika nije dostupna Josipović zadovoljan 'Izvješće prepoznaje da je uložen veliki napor'

Među glavnim temama sastanka bilo je poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava i mjerila za njegovo zatvaranje, a također i brodogradnja i poljoprivreda te jačanje administrativnih kapaciteta. Što se tiče poglavlja 23, Kosor je izrazila uvjerenost da će mjerila za njegovo zatvaranje biti brzo ispunjena.

‘Govorilo se o onim najtežim poslovima koji su još pred nama, govorili smo o mjerilima za zatvaranje i zaista sam zadovoljna’, kazala je objasnivši da su najteži poslovi oni u koje treba još dodatno uložiti puno snage, energije, znanja i puno volje i gdje nema odustajanja i važan je svaki sat, minuta i sekunda.

‘Mislim da stojimo dobro, da smo zaista dobili određeni vjetar u leđa s činjenicom da smo sva poglavlja otvorili. Prvi put u povijesti Hrvatske da je većina zatvorenih, znači 22’, rekla je Kosor. Govoreći o jačanju administrativnih kapaciteta, premijerka je izjavila da s jedne strane treba štedjeti, što nalaže program gospodarskog oporavka, a s druge strane treba zaposliti još neke stručnjake.

‘Vjerujem da mi tu pronalazimo neka srednja rješenja i vjerujem da ćemo i brodogradnju uspješno završiti u ovom dijelu koji možemo sada... Ja se nadam, vjerujem i mislim da je dobro da i sindikati i uprave znaju da taj posao trebamo završavati zajedno. Ja ih pozivam i ovom prigodom da se uključe kao što već jesu i da zajedničkim snagama učinimo ono što je najbolje u ovoj situaciji’.

Najavila je da će se sljedeći sastanak s pregovaračima održati u rujnu te da će se na njemu među ostalim govoriti o komunikacijskoj strategiji. Po njezinim riječima, na taj će sastanak najvjerojatnije pozvati i čelnike oporbenih stranaka, ali vjerojatno i župane i gradonačelnike velikih gradova.
Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz navodnu ljutnju predsjednika Ive Josipovića zbog toga što kasni popis imena nekih diplomata, Kosor je izjavila da se predsjednik Josipović ne ljuti te da će se o popisu imena dogovoriti s njim.

‘Mi smo pripremili taj mogući popis, taj prijedlog, prema tome kad god predsjednik bude mogao... Ali dozvolite da s predsjednikom ne razgovaram preko medija, nego osobno, evo jutros smo se čuli’, rekla je premijerka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene