Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahor potvrdio

Pahor: Slovenija više neće blokirati poglavlje o vanjskoj politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Slovenija imaju odnos prijateljstva i savezništva, rekao je Pahor. No, naglasio je i problem hrvatskih štediša Ljubljanske banke, na kojem još treba raditi.

Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je u četvrtak da Slovenija više neće blokirati otvaranje poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, a to je protumačio nastavkom dobrih odnosa koji su potvrđeni i prilikom njegova jučerašnjeg neformalnog susreta s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu. Pahor je, govoreći novinarima u četvrtak o tom susretu i odnosima s Hrvatskom, posebno istaknuo 'neočekivani' napredak u rješavanju otvorenih pitanja postignut na mješovitom diplomatskom povjerenstvu o čijem su se formiranju on i premijerka Kosor dogovorili početkom godine na sastanku u Kranjskoj Gori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Ljubljanskoj banci 'Ono što okrećeš, to mi i vrati' Slika nije dostupna Laburisti o dugu i sukcesiji Lesar: Bez Sabora dug Ljubljanske ne može postati sukcesijsko pitanje

'Ni kolegica Kosor ni ja nismo očekivali da će to povjerenstvo već na početku postići takve rezultate. U svoje ime i u ime hrvatske premijerke mogu reći da smo rezultatima ugodno iznenađeni', rekao Pahor na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o tome zašto je u Zagrebu najavio otklanjanje sadržajnih rezervi na pregovaračko poglavlje koje je Slovenija do sada izražavala, onemogućavajući njegovo otvaranje. Pahor je u vezi s radom spomenutog povjerenstva rekao da su postignuta 'konkretna rješenja', ali da je dogovor da se o njima ne govori dok povjerenstvo ne donese svoje zaključke i ne preda ih na usvajanje dvjema vladama.

Dobar rad povjerenstva

Takav je dogovor, rekao je Pahor, postignut kako bi se nastavio dobar rad u povjerenstvu, te kako se u sadašnjoj fazi ne bi utjecalo na javnost u obje države koja bi rješenja mogla shvatiti tako da više odgovaraju jednoj ili drugoj strani. 'To nam nije potrebno jer nismo u konfliktu nego smo saveznici', rekao je slovenski premijer. Dodao je da je u radu povjerenstva postignut velik i konkretan napredak i da se njihov rad odvija u dobroj atmosferi i 'bez sabotiranja'. 'To nas ispunjava nadom da će diplomatsko povjerenstvo riješiti praktično sva pitanja', rekao je slovenski premijer.

Dodao je da se to ne odnosi na pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke, budući da Slovenija to drži sukcesijskim pitanjem koje treba rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu, u drugom krugu pregovora o pitanjima sukcesije nekadašnje SFRJ. 'To je stvar Basela II. Tu će se vjerojatno pojaviti još poneki problem vezan uz poglavlje IV (slobodan protok kapitala) vezano na štediše, ali toga smo svjesni i ja i hrvatska premijerka. Pokušat ćemo stvari regulirati tako da se i taj problem riješi', rekao je Pahor. Dodao je riječ u prvom redu o 'zadaći' koja čeka hrvatsku stranu. Slovenski je premijer sadašnje odnose s Hrvatskom nazvao odnosom prijateljstva i savezništva. 'U odnosu prijateljstva i savezništva počeli smo rješavati pitanja koja su se prije činila nerješivima', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade. (Hina) 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene