Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je napredovala u brojnim područjima, ali korupcija je i dalje ozbiljna teškoća koja joj može zakomplicirati put u Europsku uniju, rekao je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn na konferenciji o transformaciji istočne Europe u Pragu, prenosi agencija STA.


Govoreći o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, Rehn je rekao da one moraju pojačati borbu protiv korupcije. 'Od država zapadnog Balkana tražimo da formiraju agencije za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali to nije jednostavno. Mislim da je to jedna od naših prioritetnih zadaća. Hrvatska je, na primjer, napredovala na brojnim područjima, no korupcija je i dalje ozbiljna teškoća za tu državu, teškoća koja joj može zakomplicirati put u Europsku uniju', rekao je Rehn.

Rehn je upozorio da nema vremena za pauzu i opuštanje kad je riječ o približavanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji. Prema njegovim je riječima, stanje u regiji takvo da još ne postoji stabilnost koja ne bi mogla biti brzo ugrožena.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Tražit ću EU da prekine teatar sa Slovenijom' Slika nije dostupna 'Rehnov prijedlog dat će odgovor o legitimnosti EU'

'Moramo očuvati europsku perspektivu za jugoistočnu Europu, s konačnim ciljem učlanjenja tih država u Europsku uniju kad svaka od tih država ispuni uvjete. Nije nužno da se krećemo brzinom metka, ali moramo se kretati u tom smjeru. Samo putovanje jednako je važno kao i konačni cilj', izjavio je europski povjerenik za proširenje. Naglasio je također kako proces proširenja Europske unije na zapadni Balkan ne smije biti 'žrtveno janje' globalne financijske i ekonomske krize.

Istaknuo je da je u pet godina mandata na mjestu povjerenika za proširenje ispunio pet od šest ciljeva koje si je zadao na početku mandata, sve osim ujedinjenja Cipra. Među one koje je uspješno obavio spomenuo je ulazak Hrvatske u zadnju fazu pregovora.