Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska neće prihvatiti izmjene prijedloga povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje graničnog prijepora sa Slovenijom, koji je Hrvatski sabor već prihvatio, a koliko čujem nisu ih prihvatili ni Slovenci, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.


Hrvatska je prihvatila prijedlog Ollija Rehna i europske trojke još prije nekoliko tjedana u Hrvatskom saboru. Taj prijedlog je još uvijek na stolu. Postoje pokušaji, prije svega Slovenije, da se taj prijedlog izmijeni na štetu Hrvatske, iako je i on već bio kompromis. Mi to naravno nećemo prihvatiti i to je jutros u ime vlade, u ime predsjednika, u ime hrvatskog državnog vrha ministar Jandroković prenio povjereniku Rehnu’, rekao je Sanader u Bruxellesu gdje sudjeluje na tribini Zaklade Hans Seidel.

Ni Slovenci nisu zadovoljni novim prijedlogom

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nema promijena okolnosti i nema novog dogovora' Slika nije dostupna 'Ozbiljno shvaćamo Rehnovu inicijativu'

Hrvatski premijer će nakon toga sudjelovati na summitu čelnika Europske pučke stranke. ‘Kako čujem ni Slovenci nisu zadovoljni s tim, slovenski parlamentarni odbor ga nije prihvatio. Ja ću danas na sastanku Europske pučke stranke, a možda već i ovdje u Zakladi Hans Seidel, iznijeti dva prijedloga hrvatske vlade i tražiti od EU-a da prekine ovaj teatar’, rekao je Sanader.

Sastanak povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom koji je počeo u četvrtak ujutro prekinut je i bit će nastavljen popodne, rekla je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy. Premijer Sanader je pozdravio jučerašnji dogovor s Europskom komisijom o modelu privatizacije hrvatskih brodogradilišta. ‘Mislim da je to veliki uspjeh za Hrvatsku, to je dokaz da bez obzira na slovensku blokadu Hrvatska radi na reformama i da ih nastavlja, a ako se deblokira ova situacija, možemo završiti pregovore za nekoliko mjeseci’, rekao je Sanader.

Mesić: Hrvatska može prihvatiti samo pravno rješenje

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u četvrtak je u Zagrebu ponovio kako je Hrvatskoj u graničnom prijeporu prihvatljivo isključivo rješenje koje se temelji na međunarodnom pravu i rekao kako ne zna kakva je još moguća kozmetika u prijedlogu Ollija Rehna koja bi bila prihvatljiva i za jednu i za drugu stranu.  ‘Što se Hrvatske tiče, granicu i na kopnu i na moru možemo prihvatiti samo onu koja se temelji na međunarodnom pravu’, rekao je Mesić novinarima u stanci konferencije posvećenoj Svjetskom danu izbjeglica, komentirajući današnji nastavak konzultacija u Bruxellesu. ‘A sad, o plovidbi i ribarenju, o tome možemo razgovarati’, dodao je hrvatski predsjednik.  (Hina)